За проекта

Време за четене: 3 минути

3 март 2012 г. , Босилеград. Застанал съм пред паметника на Васил Левски в малкото погранично градче. Еднo непознато до този момент чувство бушува в мен – трудно бих могъл да го опиша – в него има и гордост, и преклонение, но и нещо, което те кара да потрепериш, че си пред български обект, но извън пределите на България. Едно чувство, с което в течение на времето все повече започвах да се запознавам и умишлено да търся.

Пътешествията винаги са били неизменна част от моя съзнателен живот – да отида на ново място, в нова държава, да се запозная с нов начин на живот и нови хора беше движеща сила за мен дълги години. След като за първи път посетих български обект в чужбина, тези мои преживявания се изпълниха с още повече смисъл и удовлетворение. Започнах целенасочено да проучвам, дали на мястото, което ще посетя,  има нещо свързано с българската история. Някои обекти откривах след като бях чел за тях, други – напълно случайно, което още повече засилваше новото за мен чувство.

Постепенно списъкът с български обекти, които откривах в чужбина, ставаше все по-дълъг. Но има ли полза да ги пазя само за себе си? Публикувах снимки от тези места в социалните мрежи и открих още нещо ново, в което впоследствие щях да се убедя още повече – хората имат нужда от това да откриват българската следа в чужбина, да знаят, че някъде извън пределите на родината ни ни уважават, че някъде там е имало българин или общност, които са работили и са се трудили за запазването на нашата идентичност.

В началото на 2017 г. един мой приятел – Теодор Борисов, споделящ страстта ми към пътуването, ми разказа за идеята си да създаде книга, която да описва българските обекти, но извън границите ни. Приех на драго сърце идеята и по време на първата ни среща с бъдещите ни издатели от „Българска история“, заявих, че съм готов да предоставя всички снимки и информация, която имам. И тогава се случи един от миговете, които промениха най-много живота ми – получих предложение да стана съавтор на Теодор в това начинание.

19 юни 2017 г. някъде около 22 часа, вървя по софийските улици, все още не можейки да осъзная какво се е случило. Преди малко е завършило представянето на „50 места от българската история отвъд България“, издадена с подкрепата на доктор Милен Врабевски и неговата фондация – „Българска памет“ . Представяне, което се случи пред над 300 души, препълнили Sofia Live Club, хора от всякакви сфери и с различен статус, обединени около идеята да научат нещо повече за българската следа в чужбина. Няколко месеца по-късно „50 места от българската история отвъд България“ получи и наградата „Будител на България 2017“.

Основната цел, от която се водихме при създаването на „50 места от българската история отвъд България“,  не беше само да разкажем за непознати за широката публика обекти, но и да достигнем до българските общности в чужбина. Успях да организирам представянето на книгата сред основните български диаспори – бесарабските българи, в Банат, в Западните покрайнини – общо 13 представяния в 6 държави. Събития, по време на които научих за много нови обекти и истории. Всяка седмица представяхме един от обектите и в рубриката ни в предаването на Магдалена Гигова – „ Покана за пътуване“ на БНР, като за да се постигне още по-голяма популяризация на българските следи, се присъединих и към АБУЖЕТ – Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма.

Българската следа в чужбина не може да бъде ограничена в 50 места. Продължавам да откривам и посещавам нови и нови обекти. Затова и с група от съмишленици създаваме „Българската следа в…“ – за да може всяка седмица да научавате за нов български обект или личност, оставила ярка следа в чужбина. Не винаги достигането ми до тези обекти е било лесно, затова и за всеки един от тях ще можете да откриете точните географски координати на Google Maps, както и описание, как да го посетите и снимка от самото място. Гласът на хората, които се грижат за българщината в чужбина е изключително важен – за това и ще имате възможността да чуете разговорите ни с тях в БГ Следа Подкаст. „Българската следа в…“ няма как да съществува без всеки един от вас, затова имате възможността да се свържете с нас, за да ни кажете за някой нов обект или личност. Приятно пътешествие в търсенето на „Българската следа в…“!