Българското военно гробище (Вуковар)

Време за четене: 2 минути

Българският войник отвъд Дунава

Вуковар. Най-вероятно първият образ, който би възникнал у вас, чувайки това име, е на една полуразрушена водна кула – често показвана в документалните филми за войните при разпадането на Югославия. Подобна асоциация би била твърде логична, тъй като Вуковар е град, обсаден от сръбските войски за период от 87 дни. Да видя тази кула беше и поводът при първото ми посещение в града. Няколко години по-късно вече съм воден от друга цел – поредната българска следа. В близост до Вуковар бях разбрал, че има и важен за българите военен мемориал, като до него са погребани 1027 български войници, загинали в края на Втората световна война.

Интересна е съдбата на българския войник по време на Втората световна война. След запазването на първоначалния неутралитет, България все пак влиза в световния конфликт на страната на Третия райх, но българският политически елит и най-вече цар Борис III успяват да постигнат наглед невъзможната задача армията да не участва в реални бойни действия. Все пак ужасът на войната не подминава българите и след преврата от 9 септември 1944 година пред Българската армия стои задължението да се включи в бойните действия. Мобилизирани са 455 000 души, като по югославо-българската граница са разположени 340 000 от тях. Българската войска, представена от Първа българска армия, съвместно с войските на СССР и югославските партизани, успява да изтласка немците от Белград в т.нар. Белградска офанзива.

Отблъснатата от Белград немска войска, подкрепяна от хърватските усташи, се опитва да запази позициите си, за да може да осигури безпрепятсвеното изтегляне на Група Армии „Е“ от Гърция и Македония. Това ще даде началото на една от най-дългите операции на територията на Югославия по време на Втората световна война, носеща името на областта, в която се провежда – Срем.

В съвременната историография участието на България в последния период на Втората световна война е предмет на множество дискусии, но един факт не може да бъде отречен от никого – с извършеното българската армия изпълнява своя дълг към новия си съюзник. Това коства животите на хиляди българи, а конкретно в Сремската операция България дава 631 жертви от състава на Трета българска армия.

В памет на българите, дали живота си в областта Славония, през 1965 година край Вуковар е изграден военен мемориал, както и костница, в която са погребани 1027 войници. По време на Югославската война този мемориал е разрушен, но в следващите няколко години е възстановен, като през 1999 година е поставена мемориална плоча. На 26 април 2016 година е изграден и паметник, на който са изписани имената на всички българи, погребани на това място.

Къде се намира

Военният мемориал и гробище се намират в новото гробище на Вуковар – „Дубрава“, намиращо се на булевард „Йосип Йелачич“.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.