Димитър Киров – космополитният живописец

Време за четене: 2 минути

Музеят на Ватикана е притегателно място за ценителите на изкуството от целия свят. Стотиците хиляди експонати ни карат да преминаваме покрай тях в нескрито възхищение. Но сред всички тези колекции се намират и частици български следи. В следващите редове ще ви разкажем за човекът, чийто картини са също част от сбирките на Светия престол – ще стане дума за Димитър Киров или, както е по-известен в аристичните среди – ДиКиро.

Датата е 20 май 1935 година, а мястото – Истанбул. Ражда се Димитър Николов Киров. Раждането му в един от най-космополитните градове в света, сякаш предопределя и това, че за в бъдеще името му ще бъде разпознаваемо в галериите в световните столици. Когато е на двайсет и четири години Киров завършва Художествената академия и то при едно от светилата в живописта у нас – професор Георги Богданов.

Година след година Димитър Киров ще прибавя нови и нови награди в своята палитра. Ще започне с наградата на София, а след това ще спечели всичко възможно в града, с който ще обвърже почти целия си живот – Пловдив. Ще споменем само една част от тях – Голямата награда „Пловдив“, Първа награда за фреска в Коцертната зала на Партийния дом, почетен гражданин на Пловдив.

Някак съвсем естествено покрай художествените заложби на Киров започват да се отличават и организационните му умения. Първоначално е избран за председател на Градския съвет за изкуство и култура в Пловдив. Дълги години е член на ръководството на Съюза на българските художници, както и е председател на държавната комисия по изобразително изкуство.

Бързаме да ви изпреварим преди да сте си го помислили – не, той не спира да рисува. За своите си картини Димитър Киров си спечелва почетно място сред художниците от страната на Изгряващото слънце – Ника-кай. А японската публика вече е запозната с неговия талант след изложбите  му в Окаяма и Токио, френската артистична общност в Париж също не остава безучастна пред неговите произведения.

Едва ли ще ви учуди, че картини на Димитър Киров могат да бъдат видяни в Художествените галерии на почти всички големи градове в България. Това, което едва ли знаете е, че неговите произведения са част и от колекциите на Ермитажа в Санкт Петербург, на Чешката национална галерия в Прага, както и в държавните галерии в Тбилиси и Ереван.

Произведенията на Димитър Киров са част и от редица други колекции по света. Подписът му под картините може да бъде видян в Дрезден, Стокхолм, Кьолн и много други. Свидетелство за неговите заслуги са и редица награди – „Заслужил художник“, „Народен художник“, сребърен медал от папа Йоан Павел II, както и орден „Св.св. Кирил и Методий“.

Големият български живописец Димитър Киров умира в Пловдив на 23 октомври 2008 година. Можете да отдадете почит към неговото творчество:

  • Като разгледате постоянната му експозиция в Къщата на Верен Стамболян в Пловдив.