Пещерата на Свети Козма (Света Гора)

Време за четене: 3 минути

Отшелникът от Велико Търново

Навън падна сняг отново, студ скова София. Не знам защо, но в този миг се сетих за един от моментите, когато ми е било най-горещо в живота ми. Може би е някакво скрито желание и сега да беше лято…Това се случи по време на посещението ми в Света гора. И докато за самото ми посещение на Зографския манастир можете да научите от статията ми за този обект, то сега ще ви разкажа за новата българска следа, която открих там – пещерата на Свети Козма.

Току що сме пристигнали в манастира. Монахът, който ни прие, ни почерпи с дребни сладки и чаша мента, за да се разхладим от натрупалата се жега (ходили сме пеша, за да стигнем до манастира няколко километра, а заради каноните на Света гора, нямахме право да сме нито с къси панталони, нито с къси ръкави, иначе ни грозеше сурова глоба от патрулиращите полицаи). Заговорихме се с монаха, показах му и книгата ни „50 места от българската история отвъд България“. „Много интересно, не знаех за повечето от тях“,  каза той, разлиствайки съдържанието. След това ни попита, дали сме чували за пещерата на Свети Козма. Не бяхме и аз мигновено се зарадвах, отново щях да открия нова българска следа след разговор с местните. Едва си оставихме багажа и вече се бяхме отправили по пътя за новата находка. Като разстояние до пещерата може да се сравни с разстоянието от Рилския манастир до пещерата на Иван Рилски.

Но кой е Свети Козма? Според преданието той е живял през XIII век. Знае се, че е роден във Велико Търново, но до нас е стигнала само датата на смъртта му – 22 септември 1323 г. край Зографския манастир, на същатата дата и го почитаме. Семейството на Свети Козма било богато и успяло да му осигури солидно за времето си образование, като младият Козма владеел свободно и гръцки език. След като се погрижило да бъде добре обучен, болярското семейство пожелало да ожени сина си. Не такова било желанието на Свети Козма. Тайно успял да се измъкне и да се отправи на дълго пътуване към Света гора.

Според преданието, доближавайки Света гора, Козма я видял отвсякъде заобиколена с вода и невъзможна да бъде достигната. Не му оставало нищо друго освен да се моли и не след дълго му се открил пътят към Атон. Добре приет от монасите в Зографския манастир, той бързо привикнал към порядките там. Едно от първите му видения се случило на Велики четвъртък – съзрял душата на игумена на Хилендарския манастир да се бори във въздуха с демоните. Изпратил ученика си да уведоми монасите там да се молят за душата на починалия. Пратеникът бил посрещнат с насмешка, споделили му, че преди малко били видяли игумена си на литургия. След като обаче проверили килията, с изненада открили, че той наистина бил починал.

В житието му откриваме и друго случило се чудо – било Благовещение и Козма бил на посещение в манастира „Ватопед“, когато му се открила Света Богородица, а по-късно видял и разговора ѝ с Господ. Монасите от Хилендарския манастир пък разказват за това как спасил двама от тях, уведомявайки ги, че в съда им с вино, имало скрита змия. В едно от виденията си научил, че за да се спаси, трябва да се „отдалечи от манастира в безмълвие“. Станал отшелник, като обителта му била пещера, разположена на запад от манастира. Именно там живее до края на дните си, а едно от последните предания споменава, че след като тялото му било оставено 40 дена, монасите посетили пещерата, за да вземат мощите му и да ги погребат с почести в Зографския манастир. Тялото му така и не било открито.

Къде се намира

Независимо дали вярвате на историята на Свети Козма, пещерата му е чудесно място за разходка. Разстоянието от Зографския манастир е не повече от 30-40 мин, като по средата на пътя има беседка с чешма. Пазете силите си накрая, когато ще трябва да се изкачите по стръмни стълби, за да посетите поредната българска следа.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.