Стоян Шангов – незаглушаемият публицист

Време за четене: 2 минути

Ходенето на море до южната ни съседка Гърция или на пазар в Одрин са любими дестинациии на голяма част от българите. Но колко от плажуващите си дават сметка, че в местата, през които минават в Източна Тракия, са родени не една и две личности, оставили следа в българската история. Вече сме ви разказвали за спасителя на тракийските бежанци Димитър Маджаров, а днес ще разкрием историята и на Стоян Шангов – издателят на един от най-значимите вестници от началото на XX век, както и временен кмет на Одрин.

Aко пътувате между Одрин и Лозенград, то по всяка вероятност ще преминете и през едно сравнително голямо село, с население от над 2 000 души. Местните ще ви кажат, че това е Инедже, докато в България е известно с името си Ениджия. В него през 1867 г. е роден Стоян Шангов. Както и при някои от другите личности, за които сме ви разказвали, и неговата рождена дата не е запазена.  Знаем, че след началното училище се премества в Хасково, където влиза в  гимназия. Желанието му да продължи да учи го отвежда в София. Специалността му ще предопредели и целия му по-нататъшен живот – записва журналистика.

В началото на миналия век печатните издания са били доста по-разпространени, отколкото в наши дни. Самият Стоян Шангов пише в два вестника – „Глад“ и „Отзив“. Включва се и като редактор в два други – „Фенер“ и „Шило“. Вярващ, че журналистът трябва да пише всичко, което мисли, той не си спестява и критиките към тогавашната власт. Негови думи, които довеждат до принудителното му изселване отново в Хасково.

Прекарва в изгнание около година, когато след застъпничество на негови близки и влиятелни приятели, отново му е позволено да се завърне в столицата на България. И, ако си мислите, че Стоян Шангов е решил да смекчи перото си, не сте познали. Захваща се с издаването на вестник „Вечерна поща“. Освен темите на деня на неговите страници отдава и подобаващо внимание на съдбата на българите от Македония.

„Вечерна поща“ бързо придобива популярност и скоро става едно от най-популярните издания не само в България, но и на Балканите. Осем години Стоян Шангов е негов редактор, преди неговите сподвижници да решат да го изгонят. Но отново това не значи, че неговата журналистическа дейност спира. Ще продължи да излага идеите си от страниците на различни издания – „Малкият столичанин“, „Балкански бюлетин“ и други.

През 1912 г. избухва Балканската война. Стоян Шангов се включва в щаба на Втора българска армия като кореспондент на Българската телеграфна агенция. На 26 март 1913 г. българската армия успява след продължителна обсада на Одрин да превземе крепостта. Докато градът е за кратко в български ръце, се случва и един любопитен момент – Стоян Шангов е назначен за негов кмет.

Шарен е бил животът на Стоян Шангов – успял да издаде един от най-влиятелните вестници в началото на миналия век, дори станал кмет на Одрин. Но, както често се случва, от пътя на върха до стремглавото падане, е въпрос на една малка крачка. Стоян Шангов умира в бедност на 10 август 1925 г. , а името му бързо е забравено. Име, извоювало си своето място в нашата история.

Можете да почете Стоян Шангов:

  • На гроба му в Централните софийски гробища.