Паметникът на Боян Пенев (Варшава)

Време за четене: 3 минути

Посланникът на българо-полската дружба

Паметникът на Боян Пенев - Варшава, Полша

Да пропътуваш 1 600 км, за да чуеш на живо две песни. Това беше отправеното към мен предложение преди 11 години. Включих се веднага, защото щях да посетя столица, непосещаваната от мен до този момент – Варшава. През 2022 година ми се отвори нова възможност – този път поводът беше далеч по-продължителен във времето. Щях да участвам в състезание по триатлон. За целта пристигнах няколко дни по-рано. Време, достатъчно ми да проуча и неоткритите от мен до този момент български следи в полската столица. Основна цел ми беше да открия паметника на големия български литературен критик Боян Пенев.

Стадионът на футболен клуб Легия се намира в един от най-богатите квартали на Варшава. Доминират богатите еднофамилни къщи, съчетани с множества посолства на чуждестранните дипломатически мисии. Едно от тях е и българското посолство. Знаех, че паметникът на Боян Пенев се намира в двора му и се надявах да не срещна пречки с посещението ми. Сградата на посолството е историческа забележителност сама по себе си, заобиколена от красива градина и внушителна ограда. За мое щастие, видях в двора момче да почиства алеята. Не говореше английски, но както се бях убедил и при предишния ми престой в Полша – ако говориш на български, шансът да бъдеш разбран е доста голям. Момчето ми съдейства да дойде служител от посолството, който на драго сърце склони да ми помогне да добавя още една българска следа към мисията ми да събирам и описвам българското културно-историческо наследство извън пределите на държавата ни.

Статуята на Боян Пенев е малка по мащаб, но с авангарден дизайн. Разположена е в близост до входа на посолството, но ако погледнете от улицата, лесно бихте я пропуснали, защото лицевата ѝ страна ще остане скрита. В следващите редове ще ви разкажа, защо именно статуята на Боян Пенев е единственият паметник в двора на българското посолство. Роден на 27 април 1882 г. в Шумен, завършва Славянска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Негови преподаватели са такива имена, като един от най-видните интелектуалци от началото на миналия век – Любомир Милетич, както и първият български литературен критик, за когото вече ви разказвахме – доктор Кръстьо Кръстев. Работи за кратко като преподавател във Втора софийския мъжка гимназия (днешното I-во СОУ „Пенчо Славейков“). Скоро успява да стане доцент в Софийския университет, където се прехвърля да преподава. Основните му изследвания са насочени към анализ на историята на българската литература, които са събрани в епохалния му четиритомен труд „История на новата българска литература“.

Боян Пенев за първи път посещава Полша в периода 1912- 1914 година. С цел задълбочаване на своите литературоведски проучвания той стига до Краков и Варшава. Във времето Боян Пенев се формира като отявлен защитник на независимостта на Полша. Както споделя и Михаил Неделчев в доклада си за Пенев – това негово влечение постепенно се превръща в негова кауза и мисия. Кауза, която се материализира в редица публикации и преводи по темата. Боян Пенев се превръща и в своеобразен посланик и мост в отношенията между България и Полша. Вярвайки, че Полша е верен приятел на българската държава, Боян Пенев става и сред учредителите на Полското-българското дружество. Той е и българският представител, който произнася реч на полски на погребенито на един от най-големите полски писатели – Хенрик Сенкевич. Боян Пенев остава радетел за поддържането на добрите българо-полски взаимоотношения до смъртта си на 25 юни 1927 години. Ролята му при разпространението на полската култура в България и на българската в Полша не остава забравена. Името му е първото, което се споменава при официалните чествания, а от 2000 година делото му е увековечено от статуя в двора на Българското посолство във Варшава, дело на чирпанския скулптор Добромир Иван.

Къде се намира

Паметникът на Боян Пенев се намира в двора на Българското посолство във Варшава на Al. Ujazdowskie 33/35. За да го посетите, трябва да се обадите на посолството и да получите разрешение за достъп до градината му.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.