Тодор Соларов – първият военноморски инженер

Време за четене: 2 минути

2018 г. Връщам се от близо едноседмичното ми пътешествие, в което проведох неколкократни срещи с бесарабските българи в Румъния, Молдова и Украйна. Дели ме още една такава в крайморския Констанца. Бързам, за да успея да стигна до хотела, защото след 22:00 часа влизането ни щеше да бъде невъзможно. По GPS трябва да минем отново през Браила. Изведнъж видях как пътят свършва.

Пред мен течеше черният Дунав, а не виждах мост. Нямаше и никой наоколо. Почувствах се доста глупаво, но след кратко лутане открих, че има ферибот, който ще отпътува след около половин час. Пътуването ни на него не трае повече от десет минути, а след още толкова преминавам през град Мачин. Град, който при последвалите ми проучвания открих, че е дал на България не една и две личности. Днес ще ви разкажа историята на капитан Тодор Соларов – първият български офицер с морско инженерно образование.

Тодор Соларов се ражда в намиращия се в Северна Добруджа Мачин на 30 ноември 1865 г. За детските и училищните му години информацията е повече от оскъдна, дори граничеща с нулева. Но това, което със сигурност знаем е, че след завършването на училище, спечелва стипендия от Княжество България и заминава за Морското техническо училище в Кронщад, Русия. И така след няколко години усърден труд става първият в българската армия, който е морски инженер. Веднага започва служба по Дунава и Черно море.

Соларов се захваща да приложи наученото на практика. Задачата му е изключително важна – да подпомогне създаването на корабостроителната програма на страната ни. За целта той трябва да създаде набор от достатъчно квалифицирани кадри посредством преподаването си по машинно дело и чертане в Машинното училище при флота. Отдадеността му е толкова голяма, че неговите усилия достигат дори до Царя. С издаден от него указ училището е превърнато в средно техническо учебно заведение, което го прави и първото такова на територията на България.Първите военноморски учебни програми, които са съобразени със световните стандарти, са създадени под ръководството на Тодор Соларов. Той ги запазва и за поколенията чрез написаните от него първи учебници по морска техника.

Капитан I ранг инженер-механик Тодор Соларов умира през 1920 г. Точната дата не ни е известна, но той ще остане в историята като пионерът в образованието по морска техника. Можете да отдадете своя почит към Тодор Соларов:

  • Пред барелефа му, сложен на Алеята на преподавателя на централната сграда на висшето военно-морско училище „Никола Йонков Вапцаров“.