Паметникът на Христо Ботев (Голс)

Време за четене: 2 минути

Австрийска признателност за родния поет

Паметникът на Христо Ботев - Голс, Австрия

На 6 януари 1848 г. в Калофер е роден Христо Ботев. За да почетем една от най-значимите личности в българската история, избрах да ви разкажа за един не толкова известен негов паметник – в австрийското градче Голс.

До зимата на 2017 година не бях чувал за това малко населено място. Тогава гостувах на мои приятели във Виена, а наскоро беше излезнала и книгата ми с Теодор Борисов – „50 места от българската история отвъд България“. След като я подарих, се заговорихме за това, дали има такива места и в Австрия. Знаех за две български църкви във Виена и мислех да ги посетя, но моите домакини ме зарадваха с два нови непознати за мен обекта – паметникът на българските офицери във Виена, за който ще ви разкажа в друга статия, и паметникът на Ботев в едно малко градче наблизо. Не трябваше много да ги убеждавам и на другия ден се отправихме на поредното пътешествие по българските следи.

Голс е малко градче, населението му е около 3 500 души. Намира се на 60 км от Виена, а за да се достигне до него, караме по живописни пътища. В непосредствена близост до Голс e и красивото езеро Нойзидлер Зее, разположено на границата между Австрия и Унгария, което от 2001 г. е и в Списъка на световното и културното наследство на Юнеско. Самото езеро е достатъчна причина за една приятна разходка, но преди да му се насладим, нямах търпение да спрем в Голс и да видим паметника на Христо Ботев.

Как се стига до построяването на паметник на българския поет в едно малко австрийско градче? Не, там няма българска общност, нито Ботев е посещавал тези земи. Главният виновник за това в центъра на града да е разположен единственият паметник на Христо Ботев в Западна Европа е професор Ник Тиц. Професор Тиц е бил представител на Юнеско и често е посещавал България, създавайки много познанства и приятелства с различни представители на изкуството – музиканти, поети, художници. Често ги кани и да представят произведенията си в неговата галерия в Голс. Години наред организира и редица прояви с професор Мими Димчева – пианистка и председател на културно-просветната организация „Св. св. Кирил и Методий“ във Виена.

През 1996 година България и Австрия честват 120 години дипломатически взаимоотношения. Едва ли има по-добър повод за българска делегация отново да гостува на професор Тиц в Голс. Професорът решава да направи приятна изненада, като поръчва на българския скулптор Куньо Желев да извае бронзов паметник на Христо Ботев, който е тържествено открит на 2 юни 1996 година. Бързо паметникът се превръща в място на почит към българския поет, на което всяка година се събират представители на българската общност от Австрия и Унгария. Професор Тиц не спира да подкрепя българската култура и в годините след това, като през 2009 г. в знак на признателност българската държава му  връчва и орден „Св. Св. Кирил и Методий“.

Посещавал съм доста паметници, свързани с българската история в чужбина, но това беше първият, който е издигнат не от българската общност, а от местен учен, вдъхновен от българската култура и, в частност, от делото на Христо Ботев. Паметникът на Христо Ботев в Голс, Австрия, е лесно достъпен, като можете да го комбинирате с посещение по българските следи в Братислава или Виена.

Къде се намира

Паметникът на Христо Ботев се намира в центъра на Голс, Австрия, в парка на Юнеско. До града може лесно да достигнете от Братислава или Виена.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.