Паметникът на Капитан Петко (Киев)

Време за четене: 2 минути

Най-големият паметник на войводата извън България

През последните седмици темата за Киев и военното положение в Украйна присъства непрекъснато сред информационните източници. Кадрите от разрушени сгради следват един след друг, а стотици наши сънародници, представители на бесарабските българи, търсят спасение от войната и напускат Украйна. Българската диаспора там не е никак малка и в днешната статия бихме искали да ви разкажем малко повече за една от най-ярките български следи, издигната от българската общност в украинската столица – най-големият паметник на капитан Петко войвода извън пределите на родината ни.

Пристигам в Украйна близо пет години след събитията от Евромайдана. Поводът ми е среща  с българската общност, като ще бъда гост на българското културно-просветно дружество „Родолюбие“, на която ще представя „50 места от българската история отвъд България“. Пътувам от летището към центъра на града. Маршрутът несъмнено ми напомня на този, който бях свикнал да гледам, кацайки на софийското летище. Неизменните панелени блокове, широк булевард, поразително приличащ на „Цариградско шосе“. Приближаваме крайната си точка – ще отседнем в апартамент в непосредствена близост до Олимпийския стадион в Киев. Усещам отново как ме връхлита онова познато чувство на адреналин. Знам, че оставяйки багажа си , веднага ще излезна, за да посетя поредната нова българска следа – паметникът на капитан Петко войвода.

За мое щастие паметникът се намира съвсем близо до апартамента ми. Делят ме не повече от десетина минути. Вървя по-широк централен булевард с красиви сгради от началото на миналия ми век, разположени от двете ми страни. Навигацията ми дава, че трябва да завия наляво в посока малък градски парк. Виждам очертанията на монумента отдалеч. Паметникът е много по-голям, отколкото си го представях, висок е близо пет метра и доминира градската среда в района.

Открит е тържествено на 8 септември 2011 година. Средствата са събрани с помощта на Съюза на тракийските дружества и на Асоциацията на българите в Украйна, а негов автор е професор Валентин Старчев. Любопитен факт е, че професор Старчев е автор и на първия паметник на капитан Петко в европейска столица – на издигнатия през 2004 бюст на войводата в Рим.  

Конкретният повод за откриването на паметник на българския герой в Украйна е 165-та годишнина от рождението на Капитан Петко. Причината българската общност да издигне паметник именно на капитан Петко в украинската столица е неговото участие в Руско-турската война (1877-1878), в която той воюва заедно с украинските войници и офицерите от пехотните полкове на Руската императорска армия. Капитан Петко прекарва и част от живота си след края на войната в своето имение, намиращо се на територията на днешен Киев. Получава го като награда от император Александър II, както и орден за храброст „Георгиевски кръст“ за заслуги, проявени в сраженията срещу турците, предвождащ своята чета от близо 300 души.  В наши дни до преди малко повече от месец паметникът е притегателно място за българската общност в град, пред който се отбелязва тържествено всеки по-голям български празник.

Къде се намира

Паметникът на капитан Петко войвода в украинската столица Киев се намира улиците „Федоров“ и „Б. Василковская“.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.