Карол Телбизов – гласът на банатските българи

Време за четене: 2 минути

Ако решите да прочете малко повече за банатските българи, българската диаспора, населяваща  пресечната точка между Унгария, Сърбия и Румъния, то най-вероятно ще попаднете и на тяхното издание „Banatski balgarski glasnik“, списвано на банатската книжовна норма. Започнал да излиза в средата на тридесете години на миналия век, вестникът достига тираж до 1 500 броя и обединява общността и представя нейната култура, изкуство, виждания, проблеми. Едно име става синоним на „гласника“ – неговият пръв главен редактор и основна движеща сила зад него – Карол Телбизов, чиято история ще научите в по-долните редове.

През 1915 г. Стар Бешенов се намира в пределите на Австро-Унгария. На 11 април в семейстовото на Ян и Ана-Мария се ражда Карол Телбизов. Неговото увлечение към литературата си проличава, когато той е още невръстен. По спомените на неговите близки, обичал да прекарва времето си четейки книги, а на български език го научава дядо му, завърнал се наскоро от България, който разказвал на малкия Карол за Бърдарски геран, Чипровци и другите места, неразривно свързани с банатските българи. Основното си образование Карол Телбизов завършва в родния Стар Бешенов, а за гимназиалното си се премества в лицей в близкия Тимишоара.

Желанието да създава текстове, както и будното му обществено съзнание го подтикват да запише журналистика, но скоро решава, че областта на правото би била най-близка до това, с което желае да се занимава и се прехвърля в университета в Клуж, който завършва през 1938 г. По време на този период негови съграждани от Стар Бешенов, забелязали неговата способност да пише и да се посвещава на своята общност, му предлагат да започне да се създаде издание, обединяващо банатските българи, на което той да е главен редактор.

Карол Телбизов не се и поколебава и се заема с тази дейност, с която ще остави най-ярка следа. Вестникът пък се води официално издаван от неговия баща, а причината се крие зад младата възраст на Карол. Издание, което първоначално започва да излиза веднъж месечно, а скоро вече и всяка седмица.

Карол Телбизов напуска родния Стар Бешенов през 1940 година заедно с бъдещата си жена, родом от Винга, с която се установяват във Варна. Продължава професионалното си развитие в областта на правото, преподавайки гражданско право и дори става професор. Но не си мислете, че Карол Телбизов забравя своите корени.  Желанието му да разкрие, колкото се може повече за банатските българи, го кара да посещава редица архиви, да преглежда документи и да издава книги, разкриващи историята на банатските българи, техния бит и книжнина.

Един от най-видните представители на банатските българи, умира във Варна на 3 август 1994 г. Родния му Стар Бешенов не го забравя и от 2011 година в неговия център е разположен и бюст на Карол Телбизов в знак на признателелност за неговата роля да популяризира и обедини банатските българи.