Портретът на Любослав Пенев (Валенсия)

Време за четене: 3 минути

Българският „Ел Голеадор“

Ако можех да избирам, как би трябвало да изглежда идеалният град за живеене, то несъмнено Валенсия щеше да попадне сред първите ми избори. Широки улици, добра инфраструктура, топъл климат. Какво ли друго му трябва на човек? Разговарях по тази тема с мои познати малко след участието ми в един от най-известните маратони в света – именно във Валенсия. Все още ни държаха емоциите, когато един от спътниците ми сподели, че би искал да посетим и един от най-големите стадиони в Испания – „Местая“. „Чудесно“, помислих си, защото вече бях виждал това, което ме караше да се почувствам поне малко горд, че съм българин там – поредната българска следа – огромният портрет на Любослав Пенев, който всеки футболист вижда, приближавайки се към тунела на стадиона, за да излезне на терена.

Футболен клуб „Валенсия“ е основан през 1919 г. Зад над век съществуване успява да събере редица трофеи – шест пъти става шампион на Испания, носител на Купата на Уефа, на Суперкупата на Европа, на КНК и на Интертото. През годините за отбора са играли редица известни имена – Ромарио, Марио Кемпес, Гайска Мендиета, Фернандо Мориентес. Сред десетките записали минути за „прилепите“ неколцина са тези, които са успяли да заслужат свои огромни портрети по пътя от съблекалнята към терена на „Местая“. Един от тях е българин, а местните привърженици все още споменават головете му с екипа на отбора. Как се стига до това Любослав Пенев да си извоюва този статут?

Малцина знаят, че една от легендите на ЦСКА и българския футбол се ражда не в София, а в Добрич, на 31 август 1966 г. Причината е, че през тази година в местния „Добруджа“ е привлечен да играе Младен Пенев, братът на Димитър Пенев. Заедно с него в града пристига и неговата съпруга, която вече е в напреднала бременност. Скоро младото семейство се завръща в София. Любослав Пенев започва да играе футбол в школата на ЦСКА още на седем годишна възраст и преминава през всички възрастови формации, за да дебютира в професионалния футбол през 1984 г., когато е едва на осемнадесет години.

Любослав Пенев ще стане част от едно от най-силните поколения на червения отбор. Редом с Христо Стоичков, Трифон Иванов и Емил Костадинов успява да спечели по три пъти шампионската титла, купата на България и купата на Съветската армия. За период от четири години изиграва 101 мача, в които реализира и почти толкова голове – 80. Изявите му не остават незабелязани в чужбина и през 1989 г. става един от първите българи привлечени в чуждестранен отбор. Присъединява се към отбора на Валенсия срещу сумата от 1.2 милиона долара. На „Местая“  ще играе през следващите шест години. Период, в който ще се превърне в един от най-големите голмайстори на отбора със своите 67 гола.

Кариерата на Любо Пенев е във възходяща линия, редува силни представяния и в клубния си и в националния отбор. Той е и човекът, подал головия пас към Емил Костадинов  на „Парк де Пренс“ на 17 ноември 1993 г., превърнал се в прелюдия на най-славното лято в историята на българския футбол. „Българското лято“, в което поради открит рак Любослав Пенев не успява да вземе участие. Успява да се пребори с болестта и дори да продължи на най-високо ниво. Става шампион и носител на Купата на Испания с отбора на Атлетико (Мадрид) и се превръща в първия българин отбелязал три гола във вратата на Реал Мадрид. Любослав Пенев се превръща в голмайстор в следващите години и в Компостела и Селта. Преди да завърши кариерата си, се завръща в родния си ЦСКА, първоначално като президент, а впоследствие – и като играч. Любослав Пенев остава във футбола и след като е „окачил бутонките“. Като треньор води на няколко пъти родния си ЦСКА, както и националния отбор и други отбори от българското първенство.

Две са българските спортни следи, които могат да се посетят в Испания – за едната вече сме ви разказвали и е трудно да не се досетите – златната топка на Христо Стоичков в музея на „Барселона“, а от последните няколко години ликът на Любослав Пенев е разположен на видно място на стадиона на „Валенсия“.

Къде се намира

Можете да видите огромния портерет на Любослав Пенев, ако се запишете на обиколката на стадион „Местая“. Портетът се намира от лявата страна точно преди стълбите водещи към терена на стадиона.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.