Гробът на хан Аспарух (Запорожие)

Време за четене: 2 минути

Последният дом на хана

Запорожие, Украйна. Не е една от най-популярните туристически дестинации. Затова, когато преди близо две години ми се отдаде възможността да посетя този град, не се поколебах и за секунда. Имаше и друга причина да искам да посетя града – там се предполага, че е бил погребан и хан Аспарух. Tака щях да добавя още една българска следа в Украйна.

Директни полети до Запорожие, както можеше да се предполага, нямаше. Наложи ми се да стигна с кола до Истанбул и оттам да поема със самолет по моето пост-съветско пътешествие. Кацайки на летището, имах усещането, че се връщам с машина на времето поне двайсет години назад. Самото летище трудно можеше да се опише и като такова, изглеждаше по-скоро като автогара на малко провинциално градче. Отправихме се към центъра, а  последвалата картина ми беше позната от предишните ми посещения в Украйна – огромни, широки булеварди, които бяха призразчно празни.

Икономическата криза в Украйна е доста голяма, а близостта на Запорожие с размирната Донецка област, засилваше бедността у хората. Въпреки това тук бяха запазили това, което бях усетил и при предишните ми посещения в Киев, в Одеса и Задунаевка – хората бяха запазили доброто в себе си и се опитваха да помогнат по всякакъв начин. Когато повикахме такси, за да отидем на площада, където се предполага, че е бил погребан хан Аспарух, знаех, че няма смисъл да питам шофьора, къде е поставена паметната плоча. Започваше да се стъмва, ние бяхме двама души, отдалечени на километри от хотела ни, без да знаят, къде точно да отидат. Едно от любимите ми усещания се надигаше в мен – чувството да търсиш българска следа в чужбина и да знаеш, че си съвсем близо до нея. Не ми бяха необходими повече от пет минути да обикалям близките блокове, когато щастлив видях моята цел – паметната плоча, на която до лика на хан Аспарух беше изписано – „На основателя на държавата България (681), Аспарух – син на великия Кубрат“.

Как се стига до хипотезата, че именно в Запорожие е бил погребан хан Аспарух? На брега на река Днепър се е намирало селото Вознесенка. През 30-те години на миналия век започват археологически разкопки, при които е разкрита площадка с размерите на футболно игрище – открити са 11 гроба, както и са намерени над 1 500 предмета. Един от тези предмети е и предполагаемата връзка с хан Аспарух. Повечето от вас сигурно са го виждали, изобразен в учебниците по история – сребърен орел. Историците предполагат, че този орел е бил част от пленено византийско знаме, като след това е стоял на върха на копието на хан Аспарух. На гърдите на орела бил добавен монограм с името на хана, а на крилата – надписа „докс“, каквато се смята, че била византийската титла на хан Аспарух.

По време на Втората световна война се случва инцидент по време на превозването на съкровището към Санкт Петербург. Влакът, в който било то, е подложен на бомбардировки. В резултат на тях голяма част от него е загубено. В наши дни орелът се намира в историческия музей в Запорожие, а Вознесенското съкровище е споделено между музеите на на Запорожие, Харков и Днипро. Самата паметна плоча първоначално била поставена през 2002 година, но поради различни настроения в града, не успява да остане дълго време на мястото си. Стига се до 12 октомври 2010 година, когато тържествено е открита настоящата плоча, намираща се на Площада на профсъюзите в Запорожие.

Къде се намира

Плочата е лесна за откриване и се намира върху стената на блок в началото на Площада на профсъюзите в Запорожие, Украйна.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.