Паметникът на Стефан Дуньов (Будапеща)

Време за четене: 2 минути

Унгарска признателност за банатския българин

Разхождам се на хълма Джаниколо. Успял съм да видя паметника на капитан Петко, както и да локализирам плочата, посветена на българите гарибалдийци. Но все още не си тръгвам, защото имам още една цел – в Интернет циркулираше информацията, че сред бюстовете на гарибалдийците е и и този на Стефан Дуньов. След час и нещо скитане успях да се убедя в правотата да пиша само за обекти, които съм посетил, защото често можем да стигнем до заблуждаваща и непроверена информация. Няколко месеца по-късно съм вече в друга столица, този път на Унгария, и съм изправен пред паметника на Стефан Дуньов на едноименната улица. За неговата история и унгарската връзка, ще ви разкажа в следващите редове.

Ако сте посещавали Будапеща, то шансът да сте пропуснали неговия Тринадесети район е доста малък. Причината е, че част от него са и крайбрежието на Дунава и зеленият оазис – остров Маргит. Но едва ли сте навлизали по уличките навътре в квартала. Днес ще ви разходя по една от тях – на табелата ѝ е изписано името – Dunyov István. Защо пък точно тази, ще си помислите вие? Първият ви жокер, който ще дам е, че на унгарски това е името на банатския българин Стефан Дуньов. Човек, за когото вече сме ви разказвали и, чийто паметник ще бъде поредната българска следа, която ще обозначим.

Говорейки за живота на Стефан Дуньов, споменахме, че той е герой на четири държави – България, Румъния, Унгария и Италия. Ще поставим акцент върху неговата връзка с Унгария, защото именно на нейната територия се намира и паметникът. Основната причина, която изтъква Комисията по социални въпроси, здравеопазване и образование към Градския съвет в Будапеща е участието на Дуньов в Унгарската революция срещу австрийската власт през 1848 година.

Първата ни асоциация с Унгарска революция винаги е тази от 1956 година – бунтът срещу Унгарската народна република. Ние ще се върнем около век по-рано. Унгария е част от Австрийската империя. Лайош Кошут и неговите сподвижници започват борба срещу намаляването на властта на монарха. Успяват по мирен път да постигнат голяма част от исканията си, но не и да бъдат зачетени интересите на народностите част от Империята. Стига се до въоръжена борба, по време на която австрийските войски завладяват унгарската столица Пеща. Но местните, сред които и Стефан Дуньов, успяват не само да изтласкат противника, но и в Унгарския парламент да обявявят Хабсбургската династия за свалена. Акт, който е немислим за времето си. Можем само да гадаем как би се развила Европа по това време, ако на помощ на австрийците не се беше притекъл руският цар Николай I, който помага решително на австрийския император Франц Йосиф.

Унгарската революция от 1848 година не остава забравена от унгарската общност. В Будапеща се откриват и паметници като почит на участниците в нея. И, ето ме и мен, разхождам се по кръстената на Стефан Дуньов улица. Отново ме е обзело онова чувство по откриването на поредната българска следа. Стигам почти до ъгъла с улица „Лайош Кошак“, когато пред мен виждам красивия паметник на Стефан Дуньов.

Къде се намира

Паметникът на Стефан Дуньов е открит в Будапеща през 2017 година по идея на Българското самоуправление. Автор на бюст-паметника е скулпторът Огнян Кожухаров. Можете да стигнете лесно до него, вървейки по кръстената на Стефан Дуньов улица.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.