Църквата „Свети Георги“ (Одрин)

Време за четене: 2 минути

Православното кътче в покрайнините на града

Църквата "Св. Георги" - Одрин, Турция

Ако се направи класация за една от най-често посещаваните от българи дестинации отвъд границите ни, то Одрин би бил сред челните места. И докато поводът на повечето екскурзии до града е вкусната храна и изгодните цени на продуктите, то аз бих ви предложил една друга перспектива – да посетите две от българските следи в града. За първата от тях – църквата „Св. св. Константин и Елена“ вече сме ви разказвали, ред е да научите и историята на втората от тях – „Св. Георги“.

Навлизам, шофирайки в Одрин. В града ще съм за трети път. Първото ми посещение трая рекордно кратко – малко по-малко от един час, но веднага на погледа ми се набиха две кафяви табелки, на които на турски език пишеше „българска църква“. Не разполагах с достатъчно време преди десетина години, но при второто ми посещение в навечерието на Коледа преди три години реших да оправя този пропуск. Основната ми цел вече щеше да бъде да посетя българските следи в града.

Ако влизате в града с кола, независимо от вашата причина за посещение на града, то първото нещо, което ще видите, е табелата – българска църква „Св. Георги“. Малка, но оживена улица, по която ще трябва да завиете наляво. В началото дори може  да се зачудите дали сте на прав път. Улицата се трансформира в уличка, колата едва-едва си проправя път сред  просторите с пране и всевъзможните присвоени постройки. Няколко завоя и вече виждам червеникавата църква. Ако някой ми беше споменал, че зад жилищните сгради би имало толкова красива и голяма черква, то би го попитал, дали не се е объркал.

Самата църква неслучайно се намира в североизточната част на града. Тук преди години е била разположена и българската махала.  А всяка общност се нуждае и от своя храм, в който да се събира. Храмът „Св. Георги“ е открит през 1880 г. Изграден е за рекордно кратко време. Основите са положени на 23 април 1880 г., а е официално открит още през същата година. По това време да се изгради православна църква не е била най-лесната задача. Местните твърдят, че причината за лесното разрешение е било близкото приятелство между валията на Одрин Рауф паша и одринския епископ Синесий Стовийски.

През годините българското население в района постепенно е намалявало, но това, което не се е променило е, че винаги се е намирало български свещеник, който да извършва богослуженията в храма. До 1940 година свещеникът е живял в Одрин, но след геополитическите промени в този период, то църквата „Св. Георги“ се е поддържала от български свещеници, живеещи в Цариград. Стигаме и до настоящия век, когато в най-значимото име за църквата ще се превърне това на Чъкърък. Фамилия българия от Одрин – бащата Филип започва да подпомага финансово храма, а синът Александър става и основният свещеник в храма. През същия период се извършва и най-голямата реконструкция на църквата „Св. Георги“ – обновени са иконостасът, амвонът, тронът на владиката и не малка част от иконите.

И до ден днешен църквата „Свети Георги“ е една от двете действащи православни църкви, които биха били задължителна дестинация за всеки решил да посети някоя от българските следи, разположени след преминаването на граничния пункт при Капитан Андреево.

Къде се намира

Църквата „Свети Георги“ е доста лесно за достигане. Навлизайки в града, трудно ще пропуснете няколкото табелки към нея. Ако случайно ви убягнат, то нейният адрес е Barutluk, 22000 Edirne Merkez/Edirne, Turkey.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.