Тед Кочев – режисьорът на първия филм за Рамбо

Време за четене: 2 минути

Едва ли има някой, който не е гледал поне един от филмите от поредицата за Рамбо. И почти всеки веднага ще отговори кой е главният герой, ветеран от Виетнам. „Това е супер лесно, Силвестър Сталоун“, ще ви извика почти всяко малко пораснало хлапе. Съгласен съм, но по стълбицата с въпросите за филмите, няма как да пропуснем и кой е режисьорът на първия филм за Рамбо. Следва мълчание, оказва се по-труден търсеният отговор. А името е Тед Кочев, чиято история ще ви разкажем днес.

Пролетта настъпва и в студеното Торонто. Датата е 7 април, а годината – 1931. В града от известно време живее младо емигрантско семейство. Тодор е пристигнал от Пловдив, а съпругата му, родом от Южна Македония, е израстнала във Варна. Любовта между двамата пламва по време на една от демонстрациите, свързани с трудностите по време на Голямата депресия. Ще кръстят детето си Величко. Но малцина са тези, които го познават като Величко Тодоров Цочев.

Младият Величко остава в родния си град, където завършва Английска литература в Университета Торонто. Едва на двадесет и четири годишна възраст започва да прави своите първи опити в изкуството на телевизионните сериали. Започва стремглаво, с рекорд, превръща се в най-младия режисьор на CBC, най-старата телевизионна мрежа в Канада.

В края на 50-те години на миналия век Тед Кочев, както ще стане известен, заминава за Великобритания. На Острова той ще утвърди своето име в кинематографските среди. Негов е и филмът, който ще бъде избран за първото британско произведение, което да участва на международния кинофестивал във Венеция – „Two Gentlemen Sharing” („Двама джентълмени си споделят“). Кочев показва, че изкуството не признава граници.

Роден в Канада, от български произход, работил във Великобритания, той заминава за далечна Австралия, където да снима „Wake in Fright”, известен още като „Outback”, познат на българската публика със заглавието си „Да се събудиш в страх“. Филм, с който Тед Кочев ще запише името си със златни букви този път в историята на филмотечното изкуство на Австралия. „Да се събудиш в страх“ е първият австралийски филм, който е представян на Фестивала в Кан.

Участие във Венеция, участие в Кан, какво липсва в тази поредица? Говорейки за европейски филмови фестивали, няма как да пропуснем и Берлинале – Берлинският международен кинофестивал. Всеки режисьор мечтае да спечели прочутата му награда „Златната мечка“. Кочев реализира и тази мечта. През 1974 година той е награден с престижната награда за The Apprenticeship of Duddy Kravitz („Обучението на Дуди Кравиц“). Заснет в Канада, той е считан и до днес за един от най-добрите филми в историята на северната страна.

Тед Кочев създава близо двадесет пълнометражни филма, както и още толкова телевизионни продукции. Един от тях ще остане най-известен за българската публика. През 1982 година режисира първия филм от поредицата „Рамбо“ – „Рамбо: първа кръв“. Името на Тед Кочев не е толкова популярно в страната ни, а режисьорът оставя значима следа с работата си на няколко континента. Неговото име заема своето достойно място сред българските личности, родени извън пределите на родината ни. Работата му може да бъде обобщена най-добре с думите му – „Аз не съдя моите герои. Аз съм техният най-добър очевидец“.