Български военен мемориал (Будапеща)

Време за четене: 2 минути

Последен пристан далеч от родината

Българско военно гробище - Будапеща, Унгария

Намирам се в Будапеща, но вместо да се разхождам в красивия ѝ център съм се отправил към нейните покрайнини. С всяка следваща отбивка унгарската столица губи своя познат чар. Красивите сгради са изместени от панелени кооперации, а те – от захабени и изоставени индустриални постройки. Скоро виждам и огромен затворнически комплекс. Паркирам малко след него. Какво може да ме докара дотук – разбира се, поредната българска следа – един наскоро въстановен български военен паметник.

Малко след затвора на Будапеща се намира и Новото градско гробище или, както е известно на унгарски – Új köztemető или Rákoskeresztúri sírkert. Създадено е през 1886 година, а отдалече си личат неговите мащаби. Освен, че е най-голямото в унгарската столица, то е и е едно от най-големите в Европа. Разположено е на площ от малко над 2 квадратни километра, а в него последен дом намират 3 милиона души.

Наближава пет часа следобед местно време и, със сигурност, предизвикваме учудени погледи от страна на охраната, когато преминаваме под красивия му главен вход, отличаващ се със своята кула висока 26 метра. Спохожда ме споменът от Скопие, когато в Градското гробище трябваше да намеря гроба на полковник Борис Дрангов – с малката особеност, че тогава трябваше наистина да търся „игла в купа сено“ – да намеря един сред десет хиляди гроба. Сега имах късмета, че разполагах поне с номера на парцела. Разделили сме се на две групи, за да успеем по-лесно да намерим паметника. Отново ме обзема познатото чувство – да се приближаваш към поредната българска следа.

Не са минали и пет минути и съзирам профила на големия паметник, разположен в средата на българския мемориален комплекс. Представлява българска военна могила с висок паметник в средата и плочи на единадесет български военни, погребани в нея. Дълги години паметникът не е в най-доброто си състояние. В началото на декември 2017 година, обновеният военен паметник е открит отново след като е основно ремонтиран.

Самата братска могила и паметникът към нея са открити през 1934 година, като е символичен фактът, че те са погребани от български градинари, живеещи по това време в унгарската столица. Тогава по заповед на Министерството на войната се откривта идентични паметници в четири европейски столици. За този във Виена вече сме ви разказвали. Остава да разкрием историята и на двата, разположени в Белград и Букурещ. Военният паметник е поредната българска следа в Будапеща. Можете да почетете български воин, като се поклоните пред костите на единадесет български военни, загинали за България.

Къде се намира

Българският военен мемориал се намира в Централното градско гробище (Új köztemető или Rákoskeresztúri sírkert) – 42 парцел.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.