Библиотека „Христо Ботев“ (Кишинев)

Време за четене: 3 минути

Просветителското огнище на бесарабските българи

Библиотека "Христо Ботев" - Кишинев, Молдова

От 1938 година на всеки 29 октомври се отбелязва Денят на бесарабските българи. В тяхна чест ще използвам възможността да ви представя за едно от огнищата на просвещението на тази българска диаспора – библиотеката „Христо Ботев“ в столицата на Молдова Кишинев.

Преди да ви разкажа за поредната българска следа, нека разберем защо е избрана точно тази дата. Отговорът се крие в една от най-забележителните сгради, построена от бесарабските българи в Болград, Украйна – църквата „Свето Преображение Господне“. Златният ѝ купол доминира хоризонта и може да бъде видян от десетки километри. Не са изминали и десет години от основаването на Болград и българските преселници вече са събрали средствата и са построили храм, който е считан за един от най-красивите в района. Според историческите данни в неговия строеж като доброволци са се включили над 10 000 бесарабски българи. Официално е осветен на 29 октомври 1838 г. Сто години по-късно този ден започва да се чества и като празник на бесарабските българи.

За самата църква ще посветим и отделна статия, но сега ви предлагам да пропътуваме малко под 200 км на север към Кишинев. Тръгнал съм за втори път към молдовската столица. Сега вече цел не ми е само да посетя поредната българска следа, но и да се срещна с българската диаспора и да им представя съвместната ни книга с Теодор Борисов – „50 места от българската история отвъд България“. За няколкото години след първото ми посещение по тези места пътищата не са се променили особено много. Но нито подрусванията, нито дупките могат да развалят настроението ми, защото едва ли има по-добро характеризиране на израза „целта оправдава средствата“. Приближавам Кишинев, отново както при повечето градове от бившия Съветски съюз, ми се разкрива познатата панорама от сиви панелени блокове. Шофирайки по улиците към центъра пейзажът постепенно се променя, по-старите сгради започват да доминират. Успял съм да пристигна малко по-рано и решавам да оползотворя времето в повторно посещение на две от най-впечатляващите български следи в Кишинев – Ботевата стела и високият петнадесет метра обелиск, посветен на българските опълченци.

Часът на срещата ми с бесарабските българи наближава и се отправям към мястото на събитието. То е на два-три километра встрани от центъра. Спирам пред жилищна кооперация, която ако видите на снимка, спокойно можете да кажете, че се намира в България. Приземният ѝ етаж е окупиран от различни търговски обекти. Веднага съзирам табелката – библиотека „Христо Ботев“. С вълнение преминавам през леко открехнатата врата, не знаейки какво да очаквам. Сякаш влизам в друг свят, съвсем различен от заобикалящата ме досега действителност в молдовската столица. Библиотеката е изпълнена от българската интелигенция – поети, историци, журналисти – хората, помогнали да се съхрани българският дух на толкова много километри от родината. Рафтовете са отрупани от буквално хиляди книги на български език. Това, което ме зарадва, че освен стари издания успях да видя и много нови, а на централно място беше поставен и бюстът на Христо Ботев.

Историята на библиотеката ми разказва нейната директорка Анжела Олареску. Библиотеката „Христо Ботев“ е един от двадесет и седемте филиала на общинската библиотека „Богдан П. Хаждеу“. Открита е официално на 3 март 1992 година. Фондът ѝ постепенно се увеличава, за да се стигне до днешната бройка – над 5 000 издания на български език. Дейността на библиотеката излиза много отвъд просто да предоставя възможност на българската диаспора да чете литература на родния си език. Наред с представянията на нови книги се организират и научни дискусии и чествания. Функционира и Българско неделно училище. Българската библиотека „Христо Ботев“ вече тридесет години успява да постигне своята цел – да поддържа жив пламъка на просвещението на бесарабските българи. Честит юбилей! Честит Ден на бесарабските българи!

Къде се намира

Българската библиотека „Христо Ботев“ в столицата на Молдова Кишинев се намира леко встрани от центъра на Grigore Vieru Blvd 27, Chișinău, Moldova.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.