Българското военно гробище (Цариброд)

Време за четене: 3 минути

Забравените загинали за родината

Знаете ли къде се намира най-близкото до столицата ни българско военно гробище, но отвъд пределите на нашата държава? Въпрос, който със сигурност би ви затруднил. По-любознателните от вас вероятно ще се сетят за българския военнен мемориал в Ново село (Северна Македония). Но отговорът е място с близо 150 километра по-близко. Или, ако трябва да сме максимално точни – от другата страна на Калотина, в близкия Цариброд. Днес ще ви разкажаме за неговата история, която макар и тъжна, е възможно да бъде поправена.

В един горещ септемврийски ден се завръщахме от Белград и реших да проверим за една българска следа, която до голяма степен е вече заличена. Бях чел, че в Цариброд е имало българско военно гробище, както и знаех как е изглеждало. Провокиран от една новина за извършена наскоро на това място панахида, реших, че е време да проуча малко повече по въпроса. Наближавам Цариброд, но завивам не към центъра на града, а надясно, за да се изкача на хълма, на който е разположено местното гробище. Самото военно гробище се е намирало точно в началото му и поне нямаше да трябва да давам обяснения, защо се движда по алеите без ясна причина и посока. Минавам покрай църквата и виждам голяма поляна, а отстрани позната от снимките стена. По средата на тази поляна има два едва показващи се от земята каменни кръста, а поизсъхналият вече венец ми подсказа, че съм на точното място.

Посещавам тази българска следа през лятото на 2021 г., но за да си представим как тя е изглеждала, ще трябва да се върнем седемдесетина години назад във времето. През средата на 1942 г. Цариброд се е намирал на българска територия и, както всяко друго населено място, дава своите жертви във Втората световна война. Затова българското правителство издава постановление да бъде издигнат военен паметник с мемориален парк в памет на загиналите български войници. Паметникът е бил от мрамор, с изобразен Орден за храброст, а от месинг са изписани Вазовите думи: „За България те живяха, биха се и умряха“. На стената, която разпознах, пък е имало чешма с барелеф на хан Аспарух и надпис „Вечна слава на героите“. Важен факт, който трябва да споменем е, че самият паметник е издигнат с доброволния труд на местното население и на учениците от Царибродската гимназия. Самото военно гробище се е състояло от пет парцела, а погребаните в него са били няколкостотин. Военният мемориал просъществува едва четири години. През 1946 г. паметникът е взривен, а от чешмата е откъртен барелефът на хан Аспарух. Според някои разкази на местните, този барелеф бил укрит, но неговата съдба остава неизвестна и до днес. Някои от роднините успяват да погребат близките си отново, този път на територията на България, но мнозина остават завинаги забравени.

Нека да се върнем отново в слънчевия септемврийски следобед. Намирам се на поляната, на която последен дом са намерили стотици български войници. Никъде няма да намерите и информация, какви са тези два малки каменни кръста и защо са по средата на поляната. Да се създаде или въстанови военен мемориал в друга държава, не е най-лесната задача, но не е и най-невъзможната, но изисква и определено разбиране и от двете държави. Примери за въстановени такива паметници макар и малко, не са един и два. От поляната се разкрива панорама към Нешков връх, на който се намира паметникът костница на загиналите българи и сърби в Сръбско-българската война от 1885 г. Разказвали сме ви вече и за мемориалите в Ново село и Цапари в Северна Македония, както и за Фердинандовата чешма над Дойран, а в някоя от следващите статии ще ви разкажем и за българското военно гробище в столицата на Сърбия – Белград.

Къде се намира

Българското военно гробище се е намирал в гробището на Цариброд, точно зад църквата. Дори и вече разрушено, можете да се ориентирате по двата малки каменни кръста по средата на голата поляна.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.