Константин Анастасов – пионерът на лицевата хирургия

Време за четене: 2 минути

Ако ви накараме да изброите асоциациите при споменаването на думата „студент“, то думата „спортуващ“ не би попаднала сред първите изречени от вас. Следвайки желанието да се популяризира малко повече спортът сред учещите, е необходимо да разкажем малко повече за един от основателите на студентския спорт в България. Ще добавим и фактът, че това е и един от пионерите на лицево-челюстната хирургия в страната ни. Причината тази личност да попадне на нашата страница е повече от прозаична – роден е във френската столица Париж. В следващите редове ще научите повече за доктор Константин Анастасов.

През 1926 година във Франция се дава началото на едно от най-големите спортни състезания в света – „Тур дьо Франс“. Това е и годината, когато отново във Франция, на 10 юни 1926 година в Париж ще се роди и българин, обвързал живота си със спорта – Константин Анастасов. За детските му години информацията е повече от оскъдна. Знае се, че е живял в друга голяма европейска столица – Берлин. Семейството му се завръща за постоянно в България, когато малкият Константин се записва да учи в прочутия колеж „Свети Августин“ в Пловдив. Известен повече като „Френския колеж“ той се превръща в едно от най-големите люпилни на българска интелигенция в края на XIX и началото  на XX век. Ще продължи образованието си в Духовната семинария, а завършва в днешното 22-ро училище, което по това време е Втора мъжка гимназия.

Военната служба в бурните години в първата половина на миналия век е повече от задължителна. След уволнението си като войник, Константин Анастасов записва да учи Стоматология. Специалност, която ще завърши с отличие и, която ще предопредели бъдещите му професионални успехи. Анастасов се увлича по теоретичната част на науката. Затова и започва като младши сътрудник в Научноизследователски стоматологичен институт, където през 1959 защитава своята дисертация.

Той е един от първите застъпници за ранна хирургична намеса при челюстно-лицеви проблеми. Не е и учудващо, че именно той е избран за първият ръководител на Катедрата по лицево-челюстна хирургия към ИСУЛ. Изисква от работещите с него постоянно надграждане на знанията. Пример, който самият той дава със специалициите си в едни от най-добрите клиники в Париж, Лондон и Ню Йорк.

Професор Константин Анастасов създава повече от 160 научни публикации с акцент върху туморите в лицево-челюстната област. Името и изследванията му се споменават по научните конгреси в целия свят – от Париж до Тел Авив, от Вашингтон до Букурещ, от Белград до Мексико. Именно в Мексико професор Анастасов прекарва четири години, където отново е ръководител на катедра, този път в Мексиканския национален университет. Ордените „Кирил и Методий“ и „Червено знаме на труда“ са една малка част от наградите, които печели за богатата си научна дейност.

Константин Анастасов активно защитава тезата, че масовият спорт би довел до значително подобряване на здравето на подрастващите. Той е един от основателите на студентския спорт и спортното дружество „Академик“ в България. Бил е част от Българския олимпийски комитет, както и дълги години е вицепрезидент на Международната федерация за университетски спорт.

Професор Константин Анастастов умира на 22 октомври 2021 година в София. Делото му е продължено от неговия син Юрий Анастасов, който е професор по пластична хирургия и е едно от водещите имена в тази област в България.