Паметна плоча на българските дипломати (Варшава)

Време за четене: 2 минути

Свободата преминава границите

Паметна плоча - Варшава, Полша

Варшава е една от последните столици в Европа, в които може да предположите, че можете да видите българска следа. Но вече ви представихме една такава – паметникът на Боян Пенев. Това, което пропуснахме да ви споменем е, че на територията на полската столица може да видим още една частица от българската история. На оградата на Българското посолство е поставена плоча, чиято история ще ви разкажем в следващите редове.

За да разберем по-добре тази българска следа, е необходимо да се внесе малко исторически контекст. На нея са изписани годините 1939-1941. Години, през които Полша е окупирана. Спомнете си как започва Втората световна война. На 1 септември 1939 година Германия навлиза в Полша, а шестнадесет дена по-късно СССР последва техния пример. Немските сили нападат Полша от три посоки – север (като тук са подпомогнати и от Словакия), юг и запад. Остава единствено източната граница – мястото, от което навлизат и съветските войски. Цялата окупация ще продължи до края на Втората световна война.

По време на нея територията на Полша е поделена от Германия и СССР. Статистиката за този период е повече от стряскаща. Една пета от полското население умира в този период, като според полските исторически източници 90% от загиналите, не са били част от армията.

Стигаме и до ролята на Българското посолство в този период. Легацията на Полша в държава се превръща в основен пункт за пристигащите бежанци от окупираната държава. Една от основните заслуги за това да се случи е на оглавяващия полската легация у нас пълномощен министър Адам Търновски. Другата съществена заслуга е на дипломатите, работещи в посолството на България във Варшава.

Имената на трима от дипломатите срещаме изписани на паметната плоча – Крум Цоков, Трифон Пухлев и Димитър Икономов. Те създават т.нар. конспиративна „Група Б“. Нейна цел е да подпомогне достигането на кореспонденцията и паричните средства, изпратени от Адам Търновски до различни части не само на полската държава, но и извън нея – Варшава, Берлин, Будапеща и Букурещ са само една малка част от местата. Към тази дейност включваме и издаването на редица документи за работа в България, чрез които според полските власти е спасен животът на много дейци на съпротивителното движение във Варшава. Краят на „Група Б“ настъпва с ареста на Крум Цоков в Будапеща, където той е осъден на пет години затвор, а след излежаването на присъдата му е изпратен от новопостъпилата комунистическа власт в България в затвора в Белене. Трифон Пухлев и Димитър Икономов успяват да се отърват от затвор, но години наред са обект на политически преследвания.

Полската държава не забравя помощта, която е оказана от българските дипломати. Първо през 2010 година пред Посолството ѝ в София е издигната мемориална плоча в израз на полската признателност и благодарност. Осем години по-късно, на 7 декември 2018 година, като част от честванията по случай 100-годишнината от българо-полските дипломатически отношения е открията такава плоча и пред Българското посолство във Варшава. Създадена е поредната българска следа, която да ни напомни за героичния подвиг на трима дипломати.

Къде се намира

Паметната плоча, посветена на българските дипломати, се намира на оградата на Българското посолство във Варшава на Al. Ujazdowskie 33/35. Достъпът до нея е свободен.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.