Статуята на Леонардо да Винчи (Фиумичино)

Време за четене: 3 минути

Българската почит към италианския творец

Италианската столица е една от най-често посещаваните туристически дестинации в света. Ако решите да си закупите билет за полет до нея от София, може дори да ви излезне по-евтино от пътуването с автобус до морето, например. Независимо, дали ще изберете нискотарифна или редовна компания, вие ще кацнете на намиращото се на тридесетина километра от центъра на Рим летище „Леонардо да Винчи“. Кацайки или вече пътувайки с влака към Рим, трудно ще пропуснете огромната статуя на италианския творец, разположена в единия край на летището. Това, което вероятно не знаете е, че тази статуя е дело на български творец – Асен Пейков. След като вече ви разказахме за две от българските следи в Рим – паметникът на Иван Вазов и гробът на Петър Парчевич, обръщаме взор и към този монумент, който посреща и изпраща всеки, посетил Вечния град.

Средата на миналия век е. Италианската столица е в разцвета си, ставайки синоним за мода, стил и за понякога предизвикателния си нощен живот. И, разбира се, с филмите, които се снимат в града по това време. Събирателна точка на всичко гореизброено е една малка улица – „Виа Венето“, по която среща си давали богатите, красивите и силните на деня. В кафенетата и ресторантите се забавлявали Бриджит Бардо, Франк Синатра, Марчело Мастрояни, Аристотел Онасис. На по-малко от километър пък се намира друга прочута с артистичния си дух улица – „Виа Маргута“. На нейния номер 54 се намирало ателието, където по това време твори един скулптор, чийто ръце извайват образите на София Лорен, на неговия комшия по улица – Фредерико Фелини, на Джина Лолобриджида, на Джон Кенеди и на много друго. Неговото име е Асен Пейков, с чиято история вече ви запознахме на страниците на Българската следа.

Да си творец предполага да имаш свободолюбив дух, да излизаш отвъд поставените граници. Да си творец по време на тоталитарен режим е доста трудно начинание. Осъзнава го и Асен Пейков. Роден в София, но поради повратностите на съдбата, препитавал се като рибар в Созопол, преди да се завърне в столицата на България без работа, без дом, но с огромен талант. Талант, който ще го накара да замине за чужбина, за да намери достойна отплата за труда си.  Негови творчески работилници ще бъдат Париж, Мадрид, ще стигне, дори до Съединените американски щати, преди да се установи в Рим, където ще си създаде име, позволяващо му дори пред него да позира Папата.

Докато са се случвали всички тези истории, Рим все още не разполагал със свое летище. Плановете вече били започнали, избрано е и мястото – близкия град Фиумичино. Летището пък щяло да бъде кръстено на една от най-великите италиански личности – Леонардо да Винчи. За да покажат уважението си към нея, римските управници гласуват и да бъде изградена статуя на твореца. На конкурса се явява Асен Пейков, който го спечелва безапелационно. Летището и статуята са открити през 1960 г. Самата статуя е висока девет метра, а колосалността ѝ се подчертава и от факта, че е върху триметров постамент, разположен върху възвишение и така, виждаща се от всеки кацащ или излитащ самолет. В ниската ѝ част може да се види и подписът на Асен Пейков, както и „Рим 1960“. И един любопитен факт, през 2007 година по време на реставрационни работи е открита кухина в нея, в която в безупречно състояние е намерен пергамент, оставен от твореца за идните поколения, в който на латински език се описвали териториите около летището.

Статуята на Леонардо да Винчи пред едноименното летище се нарежда сред една от най-огромните по мащаби творби на български творец извън пределите на родината. Летището край Фиумично е едно от най-натоварените в Европа и в топ 50 на най-натоварените летища в света (според данните от 2018 година), а статуята на Асен Пейков ще „поздрави“ или „изпрати“ ежегодно милионите, решили да посетят Рим.

Къде се намира

Статуята на Леонардо да Винчи е лесна за достигане. Излизате от основната сграда на летището, вървите успоредно на многоетажния паркинг и след по-малко от петстотин метра ще бъдете в нейното подножие.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.