Българският военен мемориал (Ново село)

Време за четене: 2 минути

„Животът не се мери по дължина, а по дела“

Ако решите да отдадете почит към цар Самуил и неговите войници в национален парк „Самуилова крепост“, то не пропускайте да продължите още 15 километра до Ново село в Македония – поредната българска следа, която решавам да посетя.

В Ново Село, край гробището на селото, в полите на Беласица, се намира Военният мемориал в памет на загиналите в района български войници по време на войните за национално обединение. За да се разкаже историята му, няма как да не се започне с тази на Македоно-одринското опълчение. За негова „рождена“ дата се счита 23 септември 1912 година, като броят на регистрираните доброволци възлиза на внушителните 14 670 души. Освен тракийски и македонски българи в състава на Опълчението влизат и такива от Северна Добруджа и Поморавието.

Две години след края на Междусъюзническата война България се включва в Първата световна война. Успешните действия на Македоно-одринското опълчение през предишните войни карат полковник Александър Протогеров да предложи повторното им включване. Първоначалната идея е 25 000 души – македонски бежанци, да организират въстание в окупираната от сърбите Вардарска Македония. Освен това с участието на българи от Македония, биещи се на страната на България, се цели да се докаже пред света справедливостта на българската кауза. В новата войскова част се записват 34 645 войника, като тя вече носи и ново име – Единадесета пехотна македонска дивизия. Почти всички офицери в Дивизията са от Македония, а сред тях ярко се откроява името на подполоковник Борис Дрангов. Част от Единадесета пехотна македонска дивизия участва и в прочутата Дойранска епопея, както и в битката при Криволак.

В хода на бойните действия живота си губят 71 български войници, част от Единадесета пехотна дивизия. Те са погребани във военното гробище край македонското село Ново село. Днес то е едно от малкото български военни гробища зад граница в перфектно състояние. Това обаче далеч не винаги е било така. След края на Първата световна война българската държава създава еднакви надгробни плочи, които с течение на времето достигат стадий на разруха. Занемареността, както и фактът, че в Ново село, освен българи са погребани един сръбски пленник и двама сръбски жандармести, се оказват ключови за запазването на гробището. През 1966 година кметът на Ново село го обявява за сръбско и по този начин на практика го спасява, след като в Югославия е издадена заповед за заличаване на българските военни гробища.

След години на разруха, на 19 октомври 2006 година, по инициатива на фондация „Българска памет“ започва възстановяването му, а на Архангелова задушница (4 ноември 2006 година) в обновеното гробище е извършена военна и религиозна церемония за отдаване на почит на загиналите български воини. Оттогава всяка година на 6 май фондацията организира поклонение, в което участват официални лица и родолюбци от България и Северна Македония.

Къде се намира

Преминавайки през ГКПП „Златарево“, продължете до Ново село. В центъра му ще видите табела за водопада при Колешино, след която трябва да завиете наляво. Продължете направо до входа на селското гробище, като военният мемориал е от лявата му страна.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.