Плочата на Мара Бунева (Скопие)

Време за четене: 2 минути

Защитницата на родния идеал

Всяко посещение в Скопие винаги ме е карало да оставам с противоречиви чувства. Разхождайки се в новодекорирания център на Скопие, има едно ярка българска следа, на която обаче всеки българин трябва да обърне внимание. В непосредствена близост до носещия грандиозното име „Мост на цивилизациите“ ежегодно българската общност поставя плоча в памет на Мара Бунева. Ежегодно, защото всеки път след като бъде поставена, плочата бива унищожена от определени македонски кръгове.

Мара Бунева е родена в Тетово, но завършва висше образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Още по време на следването си се присъединява към ВМРО и след завръщането си в родния град започва активна дейност, насочена към отстояването на правата на българите в региона, подложени на унищожителната политика на дебългаризация. Виждайки репресиите към българите във Вардарска Македония, Мара Бунева става част от Македонската младежка тайна революционна организация, бореща се за освобождението на Македония от сръбска и гръцка власт. Не след дълго организацията вече наброява 600 души, което допринася дейността ù да не остане незабелязана от местните власти. Вследствие на това на 5 декември 1927 година се провежда процес срещу 20 български студенти, всеки от които е деец на организацията. Този процес остава в историята с името „Скопски студентски процес“.

По време на него подсъдимите са подложени на нечовешки изтезания, а всичките заповеди са издавани от юридическия съветник на Скопска бановина – Велимир Прелич. Мара Бунева решава лично да ликвидира главния виновник за мъченията на своите съзаклятници. За целта тя се сближава със семейството на Прелич и дори започва да общува с  представителите на висшето сръбско общество в Скопие. Така близо месец след началото на процеса Мара Бунева успява да изпълни плана си докрай. На 13 януари 1928 година, на стария Камен мост в Скопие, тя прострелва смъртоносно Велимир Прелич, а след това стреля в гърдите си. На следващия ден смелата българка умира от раните си. Погребана без свещеник и в безименен гроб, днес борбата ù е увековечена в народна песен със следния текст:

„Право стреляла – точно случила
баш тиранинот, сърбин Прелича.
И се убила Мара Бунева,
зарад скопяни, зарад българско.“

Къде се намира

Мостът, на който Мара Бунева застрелва Велимир Прелич, е старият Камен мост в центъра на Скопие, свързващ старата и новата част на града. Мемориалната плоча е разположена в непосредствена близост до него.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.