Асен Шишманов – филантропът лекар от Банат

Време за четене: 2 минути

Ако решите да проучите, историята на град Видин, то няма как да не срещнете името на фамилия „Шишманови“. Голям чорбаджийски род, който остава следа в основни сфери на обществено-политическия ни живот – политиката, литературата, медицината. Един от най-видните му представители е и основна фигура сред банатските българи. След като вече ви запознахме с историите на будителя Леополд Косилков, на мецената Маргарита Бибич, на духовника Никола Станиславич и на военния герой Стефан Дуньов, то днес сме решили да добавим още едно късче от мозайката на банатските българи – ще ви разкажем за един от основателите на Българския червен кръст – доктор Асен Шишманов.

Река Тимиш и унгарската дума за крепост – „вар“, дават названието на Тимишвар или Тимишоара, както сме свикнали да го срещаме. Един от основните градове в Банат, Западна Румъния, със своето население от над 300 000 души. Там, през 1848 година се ражда детето на търговеца Страцимир Шишманов и на неговата съпруга Рахила. Семейството не жали средства за образованието на младия Асен и го изпраща във Виена, където той ще завърши медицина. Да лекува и помага на хората в нужда ще се превърне в основно призвание на Асен Шишманов. Веднага след завършването си започва работа като лекар в родния си град, а след това се завръща за кратко във Виена.

След Освобождението на България Асен Шишманов пристига в своята „прародина“. Солидното му образование, както и придобитият опит му помагат да бъде избран за главен лекар на новоосвободената столица София, както и да стане член на първия Медицински съвет в Княжество България. Избран е и за старши лекар в Александровската болница, а през 1884 г.  записва името си като един от пионерите на медицината в България, извършвайки за първи път в страната ни изключително сложната интервенция по отваряне на трахеята в шийната област, известна като трахеотомия. На следващата година ще бъде и сред един от учредителите на Българското дружество на Червения кръст.

Доктор Асен Шишманов ще бъде сред един от първите в България и с още един любопитен факт. Вярвайки в качествата и лековитостта на минералната вода, той заедно с Коста Паница закупува малък парцел в близост до едно от най-големите находища – в Банкя и построява хотел. Близостта до София, едно от местата с най-чист въздух и минералната вода го карат да вярва, че именно тук може да се изгради курорт по европейски образец.

Описвайки неговия житейски път досега, едва ли бихме ви учудили, че той избира да помогне на обществото и чрез един от най-неблагодарните начини – влиза в политиката. Става общински съветник като част от Либералната партия, а няколко години по-късно е избран и за депутат. По време на неговото участие в Народното събрание, ще се случи и един от най-ключовите моменти в българската история – Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Заключителните етапи от своя живот доктор Асен Шишманов прекарва в столицата на Османската империя Цариград. Работи като лекар, но става и един от най-големите ни филантропи, като с даренията си спомага за построяването на българската болница в града. Умира през 1894 г., когато е едва на четиредесет и шест години. Цялото му имущество в София завещава на българската болница в Цариград и така продължава да помага на хората в нужда и след смъртта си.