Александър Чъкърък – будителят от Одрин

Време за четене: 2 минути

Одрин е една от най-често предпочитаните за българите дестинации в близост до границата ни. Основната причина е чисто икономическа – закупуване на продукти с по-високо качество и на по-ниска цена. Но освен материалните си подбуди, може да задоволите и своята духовна потребност. Вероятно ще забележите на няколко места в града кафяви табели, водещи към една от двете български църкви в града. Две български следи, опазени и поддържани от героя на днешната ни история – Александър Чъкърък.

Александър Филипов Чъкърък е роден в Одрин на 15 октомври 1960 г. През годините ще обвърже цялата си будителска дейност с родния си град. Основна заслуга за това имат възпитанието и примерът, които получава от баща си – Филип Чъкърък, едно от най-разпознаваемите имена сред българската общност в града. Александър ще завърши българската гимназия
„Петър Берон“ в Одрин, а след това ще се прехвърли в Пловдив, за да стане част от Духовната семинария. Добавя и степен магистър по богословие в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Започва работа в Истанбул и то не къде да е, а в българската болница „Евлоги Георгиев“. През 2001 година е ръкоположен за дякон и свещеник. Премества се съвсем близо до родния си град – поверена му е църквата „Св. Георги Победоносец“ в граничното село Капитан Андреево. Две години по-късно, на 30 юни 2003 г., вече се установява в Одрин, като става свещеник в българската църква „Св. Георги Победоносец“. Църква, за която през годините се е грижел неговият баща. Не е изминала и година и Александър Чъкърък успява да завърши делото на своя отец. Той е основният двигател зад ремонтните и реставраторски дейности на храма. Храмът е повторно осветен и официално открит на 9 май 2004 година.

Александър Чъкърък полага усилия и за другата българска църква в града – „Св.св. Константин и Елена“. Четири години след първата църква в Одрин вече е реставриран и осветен и вторият български храм на 14 септември 2008 година. Чъкърък успява да превърне тези две български следи в средище на българския дух, като всяка година на храмовите им празници те биват посетени от стотици българи, местни и гости на града. Няма как да не споменем и още една голяма заслуга на Александър Чъкърък. Успява да възроди още една традиция – църквата и училището да работят ръка за ръка. Заедно със своята съпруга откриват филиал на свиленградското читалище „Просвета“ към църквата „Св. Георги“ в Одрин. За цялата си родолюбива дейност получава и орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен.

Александър Чъкърък умира внезапно на 17 март 2023 година. Неговият завет продължава да живее сред трите български огнища в Одрин. Огнища, които ви препоръчваме да посетите, за да отдадете почит към съвременния будител от Тракия.