Паметникът на Пенчо Славейков (Милано)

Време за четене: 2 минути

„Пейката на диалога“

Кое е първото място, което бихте посетили, ако се озовете в Милано? Девет от десет отговора ще са – Миланската катедрала. И няма да е учудващо, най-голямата забележителност на Милано е строена близо шест века, за да достигне сегашната си красота и се нарежда на трето място по големина в света. Достигайки я, аз ще ви предложа да се поразходите още малко. Или, ако мога да бъде по-точен, още точно пет минути до една градинка, пресечна точка на улиците „Верциере“ и „Броло“. Нещо да ви прави впечатление? Виждате пейка със статуя на седнал човек. Изглежда ви познато. Приближавате си и пред вас е скулптурата на Пенчо Славейков. Седнете до поета, полюбувайте се на показващите се куполи на Дуомото, а пък в следващите редове ще разберете как се стига до това тази композиция на българския поет да бъде поставена в Милано.

Връзките между България и Италия датират още преди Освобождението ни. Български доброволци се включват към отрядите на Джузепе Гарибалди като част от националното освободително движение на Италия в годините между 1860 г. и 1871 г. Сред тях са Стефан Дуньов и капитан Петко Войвода, за чийто паметник в Рим ще ви разкажем в близките месеци. Италия е посетена от търсещия вдъхновение Иван Вазов, който и посвещава стихосбирка, а в негова чест от няколко години се издига и статуя в столицата Рим. Писателят, художник и  политик Константин Величков пък ни оставя  „Писма от Рим“, след като се прехвърля от Художествената академия във Флоренция по улиците на Вечния град, където в продължение на месец посещава неговите галерии.

Говорейки за българските личности, свързани с Италия, то несъмнено едно име изпъква – това на поета Пенчо Славейков. Пристигнал в изгнание след уволението си като директор на Народната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“, той прекарва най-дълго време в Рим, след което се установява в Ломбардия. В опитите си да подобри влошеното си от години здравословно състояние, той намира пристан край бреговете на езерото Комо. Там в малкото градче Брунате намира и своята смърт. В негова памет е построен паметник през 2007 г., както и създаен литературен конкурс, носещ неговото име. Прехвърляме се малко повече от десет години по-късно. Годината е 2019 и България и Италия празнуват 140 години от установяването на дипломатически взаимоотношения между двете страни. Генералното консулство в Милано в лицето на Таня Димитрова подема инициативата този юбилей да бъде почетен и с издигането на паметник, който да символизира диалога между двете държави. За идеята е привлечен и най-големият изследвател на живота и творчеството на Пенчо Славейков – Емил Димитров.  Българската общност в Италия стига единодушно до решението, че именно скулптура на поета, седнал на пейка, би бил най-добрият завет за идните поколения. Със задачата да я пресъздаде е натоварен габровският скулптор Адриан Новаков. Композицията в чест на Пенчо Славейков е открита официално на 30 октомври 2019 г., а любопитен факт е, че в близост все още може да бъде видян и хотел „Манин“, в който Славейков дописва някои от творбите си.

Къде се намира

Паметникът на Пенчо Славейков се намира в центъра на Милано, на „Виа Верциере“ 2.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.