Парашкев Стоянов – пионерът на хирургията

Време за четене: 2 минути

Кой е първият българин, изкачил четирихилядник? А кой е един от двамата основоложници на хирургията в България? Кой създава Аквариума във Варна? Кой е награждаван с ордени освен в България, но и в Румъния, а и в Германия? Толкова различни, но основполагащи дейности, обединени от едно име – Парашкев Стоянов.

Първата ни връзка при споменаването на Гюргево е как от пристанището на града на кораба „Радецки“ се качват Ботевите четници. Но в училище не са ни споменавали кой осигурява билетите и оръжието им. Това е дело на един български търговец – Иванчо Стоянов. Родолюбец, който дори след Освобождението е и депутат в Народното ни събрание. Женен е за немкиня, а семейството има забележителен брой деца – шестнадесет на брой. Поради превратностите на периода, в който живеят, само половината от тях остават живи. Едно от осмината се ражда на 30 януари 1871 г. в Гюргево и е героят на днешния ни разказ.

Националният колеж „Св. Сaва“ е едно от най-престижните учебни заведения в румънската столица Букурещ. Именно в него е записан и малкият Парашкев Стоянов. След завършването си заминава за Париж, където започва да учи медицина. Увлича се и по политиката и се включва в издаването на антиправителствено списание, заради което е и арестуван и условно осъден. Налага се да напусне Франция и да продължи образованието си в Женева, Швейцария.

В медицинското образование ще се прибави трета страна – Румъния. Записва да учи в Букурещкия университет, където се увлича по хирургията. Започнал да учи в Париж, преминал през Швейцария и Румъния, Парашкев Стоянов ще се дипломира като лекар в Германия. Швейцарските Алпи пък ще запалят любовта му към алпинизма. Ще се превърне и в първия българин, който изкачва връх, разположен на над 4 000 метра. Неговото име е Гран Комбен и височината му е точно 4318 метра. Като един от пионерите на българския алпинизъм Парашкев Стоянов е помолен от Българския туристически съюз да напише и практическо ръководство, което се превръща и в първия наръчник за алпинизъм в България.

Ловеч е първият град, в който Парашкев Стоянов започва да практикува лекарската професия. Там се ражда и първородният му син Аркадий Стоянов, който пък ще бъде и един от основоположниците по Техническа механика в България. Но да се върнем към неговия баща. След Ловеч, Парашкев Стоянов ще се премести да работи в Русе като старши лекар, а след това ще продължи на същата длъжност отново в Ловеч. Работи и в Плевен, но най-голям отпечатък остава във Варна. В морската ни столица създава и първия морски санаториум, както и извършва първата операция на наранено сърце.

Парашкев Стоянов се занимава и с теоретичната страна на медицината. При откриването на Медицинския факултет в София той е един от двамата първи преподаватели в него. Пише и учебник по „Обща хирургия“, а изключително любопитна е статията му посветена на аутопсията на Иван Вазов.

Една от най-разноликите личности в българската медицина умира на 14 ноември 1941 година в София. Парашкев Стоянов ще остави следа в българската история като пионер в множество области – хирургия, алпинизъм, фотография.