Църква „Св. Троица“ (Извор)

Време за четене: 2 минути

Духовният център на Краището

В последните дни по медиите доста се говори за проблемите на българите от Босилеград, които за да минат безпрепятствано границата с България, трябва да стигнат първо до Цариброд. Босилеградските българи заслужават да им отделим отделна статия, защото общността ни там е една от най-активните ни отвъд границите на България. Усетихме тяхното гостоприемство, както по време на представянето на книгата ни с Теодор Борисов „50 места от българската история отвъд България“, така и при последващите ни идвания на честванията на паметта на петимата убити български офицери през Междусъюзническата война.

В едни времена, надявам се скоро, когато посещението на Босилеград е безпроблемно, искам да ви предложа да посетите една от най-големите български църкви извън нашата страна – църквата „Света Троица“ в село Извор. Построяването на храма отнема няколко години, като той е завършен през 1835 г. За неговото изографисване пристига един от най-големите майстори на Самоковската иконописна школа – Димитър Зограф, по-големият брат на Захарий Зограф.

Да построиш църква на територията на Османската империя и то в тези размери, не е една от най-леките задачи. Българското население използва една вратичка в османското законодателство, според която може да се строят нови храмове, стига те да са върху основите на стари такива. Така чаканото разрешение било придобито на 21 юли 1833 г., а местното население получило и свое килийно училище.

Любопитна история разказват местните краеведи, свързана с големината на църквата. За самото разрешение за строителство била изпратена делегация чак в Цариград. Новината за одобрението на строежа, до толкова зарадвала един от тях, че той обещал да принесе в жертва цял вол. На думите му султанът отговорил, че би искал новата църква да бъде с размерите на кожата на този вол. Вярни на думите, че там където има желание, има и начин, българите прибягнали до хитрост – нарязали кожата на принесения вол  на тънки ивички и така успяли да построят църквата без да прескачат заповедта на султана. Самите размери на църквата „Света Троица“ са внушителни и за наши дни – дълга е 36 метра, широка – 19,5 метра, висока – 12 метра, а заедно с купола – на почти 20 метра.

Църквата „Света Троица“ и прилежащото към нея килийно училище превърнали село Извор в духовен център на Краище. За съжаление, по времето на бивша Югославия в нея са извършени различни промени и повреди, с цел заличване на българския ѝ облик – някои от стените са варосани, а иконите с български царе – премахнати.

Въпреки трудностите през годините храмът „Света Троица“ устоява на годините и днес, 186 години след откриването си, все още може да бъде посетен. Оставила голяма българска следа в Краище, църквата напомня за желанието за духовност и просвета на местните българи.

Къде се намира

Село Извор се намира на 4 км от Босилеград, като именно оттам пътят до него е най-удобен. До църквата можете да стигнете по главния път, като няма как да пропуснете величествената и осанка.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.