Замъкът „Св. Антон“ (Банска Щявница)

Време за четене: 2 минути

Словашкото убежище на прокудения цар

Кацам на летището в словашката столица Братислава и веднага се отправям към най-близкия офис, в който мога да си наема кола. Да, до Братислава може да се достигне и с градски автобус срещу доста символична сума, но моята цел е друга – замкъкът „Свети Антон“, отстоящ на около два часа път от мястото, на което се намирам.Шофирам високо в планината по заснежените пътища с една идея – да достигна до замъка, известен с това, че е последното убежище на цар Фердинанд.

Ако трябва да дадем пример за спорна фигура в българската история, то без съмнение най-подходящ ще бъде цар Фердинанд. Името на втория монарх от Третото българско царство се свързва с успехите, но и с неуспехите на Балканската, Междусъюзническата и Първа световна война и затова оценките за него в историографията и народната памет са противоречиви. Вероятно на това се дължи и фактът, че с изключение на една улица в Русе, в днешно време е много трудно да се открие обществено място, което да е кръстено на него. Затова е някак парадоксално как е възможно цар Фердинанд да е познат и почитан в намиращото се в Централна Словакия градче Банска Щявница. В непосредствена близост до най-старото миньорско селище в страната се намира замъкът „Св. Антон“, който дава отговор на този въпрос.

Построен през 1750 година в бароков стил, той е собственост на благородническите фамилии Кобург и Кохари, откъдето произлиза и Фердинанд. След абдикацията си на 3 октомври 1918 година, българският монарх се премества в семейното имение „Кобург“ в Германия, където прекарва по-голямата част от остатъка от живота си. Фердинанд използва всеки удобен случай да посети именията си в планината Предна хора и замъка „Св. Антон“. През 1928 година бившият български монарх продава замъка си на тогавашната чехословашка държава и си запазва правото да го ползва като ловна резиденция. Той съчетава пътуванията си до там с посещение на балнеоложките центрове Пиещани, Силач и Коритница, където лекува своя ревматизъм. И до ден днешен сред местните като легенда се носят разказите за посещенията му с неговия „Мерцедес“, както и за дружелюбното му отношение към тамошните жители. Фердинанд отсяда за постоянно в „Св. Антон“ по време на Втората световна война и напуска замъка едва при настъплението на Червената армия.

Самият замък придобива статута на музей през 1962 година, а в специално помещение, наречено Българската стая, може да бъде проследена историята на първия цар от Третата българска държава. Освен множество фотографии на Фердинанд и семейството му, посетителите могат да видят картини и подаръци, които абдикиралият монарх донася със себе си от България след 1918 година. Страстта му към лова и ботаниката не е подмината и в „Св. Антон“, като тук се намират част от неговите ловни трофеи и ботанически сбирки. Фердинанд запазва добри спомени от Словакия до края на земния си път и неслучайно на гроба му в Кобург стои надпис с неговите думи: „Искам да положа десетте си кости в лоното на прекрасната словашка природа“.

Къде се намира

Банска Щявница се намира на 173 километра от столицата на Словакия – Братислава. Най-близкият град е Банска Бистрица, като разстоянието между двете населени места е 48 километра.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.