Вера Недкова – „виенската импресионистка“

Време за четене: 2 минути

Една от ежедневните ми дестинации за разходки в София са уличките около храм-паметника „Св. Александър Невски“. Мога и със затворени очи да опиша къде точно и как изглежда къщата, в която е живял Атанас Буров, къде е била първата сграда на българското радио и т.н. Знам и къде се намира табелката, на която пише, че това е къща-музей на художничката Вера Недкова. Едва наскоро, преминавайки покрай нея, нещo сякаш ме накара да проуча малко повечко за това за кого е посветена ескпозицията. И ето, пред вас е и поредната история за българска личност, родена отвъд България – този път ще обрисуваме живота на Вера Недкова.

За рождената година на Вера Недкова съществуват две противоположни мнения. Едното е, че това е 1908, а по-разпространената теза е, че е родена на 16 ноември 1906 г. За личния ѝ живот и особено за ранните години се знае доста малко. Една от причините е, че след смъртта ѝ изчезва голяма част от семейния архив. Баща ѝ Тодор Недков е царски дипломат. През 1906 г. той е български консул в Битоля, а Вера проплаква за първи път в столицата на Северна Македония – Скопие. Прекарва по-голямата част от детството си в чужбина поради работата на баща си. Покрай тези митарства научава и почти перфектно френски, английски и немски.

Младото семейство се завръща в София, а Вера току що завършила училище вече е открила голямата си любов – рисуването. Записва се в Художествената академия, но за кратко. Причината едва ли ще ви учуди – Тодор Недков е назначен за дипломат във Виена и цялата фамилия се премества в австрийската столица. Преместване, което ще изиграе ключова роля при последвалото професионално формиране на Вера Недкова.

Образованието си ще продължи във Виенската художествена академия, а не минава много време и вече е част от артистичния живот на Виена. Успява да се запознае и да общува със Стефан Цвайг, с Рихард Щраус, със Зигмунд Фройд и още много други. Замислете се колко български личности на такава крехка възраст могат да се похвалят, че „балонът им за общуване“ е съставен от такива имена.

Какво е изкуството без Италия? Няма как, следващата спирка в живота на Вера Недкова е именно там и то не къде да е, а във Флоренция. Девет месеца, в които тя ще се потопи още повече в дебрите на изкуството. След италианския период тя се озовава отново във Виена. А колко български творци поставят дебютната си изложба  в австрийската столица? Е, през 1933 г. това го прави Вера Недкова. И когато по всичко изглежда, че такава космополитна личност едва ли някога ще се завърне в родината си, то тя го прави. През 1934 г. тя се установява в София, където ще продължи да твори до края на живота си.

Разглеждайки картините ѝ това, което неминуемо прави впечатление са преобладаващите женски портрети и топли цветове. Цветове, които потъмняват и помръкват в периода на 60-те години, но през 80-те тя отново се завръща към своите характерни нюанси. Вера Недкова рисува до последния си миг, не я спира дори силно влошеното ѝ зрение. Умира на деведесет годишна възраст на 7 юли 1996 година. Завещава цялото си творчество – 117 картини, 1282 рисунки, както и богата колекция от артефакти на българската държава. От 2004 г. домът й е превърнат в музей.

Можете да отдадете своята почит към художничката Вера Недкова:

  • Като посетите къщата ѝ музей на улица „11ти август“ 2 в София.