Паметникът на Васил Левски (Цариброд)

Време за четене: 3 минути

Най-близкият паметник на Апостола отвъд България

Една новина от последните дни ме накара да ви разкажа за най-близкия паметник на Васил Левски отвъд България, който преди години имах щастието да посетя няколко дни след откриването му. Веднага след като минете границата ни с Калотина при Сърбия, ще видите табела, насочваща ни към сгушеното между хълмовете градче. Тези от вас, които са внимавали в часовете по география или са били по-наблюдателни по време на пътуванията си, ще възкликнат веднага – „На тази табела пише Димитровград“. И ще бъдат прави, и ще грешат, защото от няколко дена на входовете и на изходите на града официално е изписано и българското название на града – Цариброд.

Преди да стигнем до проблемите на българското малцинство в Сърбия, както и до напредъкa с признаването му през последните години, нека обърнем поглед назад в годините и проследим как се е развил град Цариброд. През града преминава река Нишава и според преданието преди години през най-тясното ѝ място при града я пресича царската войска. Старите хора споделят различни версии за това кой е предвождал тази войска – цар Симеон или цар Иван Шишман. Едва ли някога ще стигнем до историческата истина, но това което със сигурност можем да потвърдим е, че чак до началото на миналия век това място е познато като Царев брод.

През годините местното население е живяло по хълмовете над града, а в подножието му е имало нещо като хан, където да могат да пренощуват пътуващите от и към Белград. Чак през 60-те години на XIX век живеещите в града започват да се спускат към настоящото му място. След Освобождението на България до подписването на Ньойския договор градът е част от Княжество България и дори е център на околия. В историческите източници за населението на града не откриваме данни за присъствие на население, различно от българското.

Тежка е съдбата за живеещите в Цариброд след подписването на Ньойския мирен договор. Голяма част от западната ни граница е смалена, а села са разделени на две. Тази черна дата в съвременната ни история се възпоменава на 8 ноември всяка година като Ден на Западните покрайнини. Мнозина от останалите отвъд България наши сънародници се преселват в родината ни. Сред най-гъсто населените с такива бежанци е известният като Царибродския квартал в София, намиращ се в Красно село по дължината на бул. „Цар Борис III“, сред другите по-населени с българи от Западните покрайнини места, можем да споменем и квартал Надежда (по това време село), както и Монтана.  

За кратко, по време на Втората световна война Цариброд е отново в пределите на България, между 1941 г. и 1944 г. Сегашното му име, с което е известен в Сърбия, Димитровград го получава през 1951 г. в чест на Георги Димитров. Въпреки, че е кръстен на българин, през следващите години, това ще остане единствената официална връзка с България.  В двете основни училища в града – „Христо Ботев“ и „Васил Левски“ българският език изчезва, като задължително изучаващ се и преподаването му се свежда до 2 часа седмично.

 Ще минат десетилетия, за да може отново обучението на български език да стане официално. Това ще се случи през учебната 2009-2010 г. Но изучаващите и учителите ще се срещнат с нов проблем – в учебните програми на Сърбия няма учебници и помагала на български език.  

Не един и два са проблемите, пред които се изправят българите от Западните покрайни. През последните години се наблюдават стъпки в положителна насока към  признаването на тяхния статус. Вече разполагат и с възможността фамилиите им да завършват на -ов, а не на -ович, например. Но да се върнем към паметника на Васил Левски в Цариброд. Освен, че е най-близко разположеният до България паметник на Апостола, той е значим поради друг факт -това е първият български паметник, издигнат в Цариброд след подписването на Ньойския мирен договор.  

На 18 февруари 2014 г. официално е открит бюстът на Апостола на свободата в Цариброд, създаден по проект на проф. Валентин Старчев. Така в Сърбия българските паметници на Левски стават вече три – след Витошката морена в Белград и паметника на Левски в Босилеград.

Къде се намира

До паметника можете да достигнете изключително лесно. Влизайки в града, се отправете към центъра и точно срещу Културния дом при първото кръгово кръстовище, ще видите паметника на Васил Левски.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.