Паметникът на Екзарх Йосиф (Истанбул)

Време за четене: 3 минути

Борецът за църковна и национална независимост

Наскоро ви разказахме за една от най-красивите български следи в чужбина – Домът на Българската екзархия в Истанбул. Това, което оставихме недовършено беше да споменем, че в нейния двор от няколко години се издига паметник на една от значимите личности в българската история – екзарх Йосиф. Паметник, който успях да посетя малко след откриването му. А в следващите редове ще запълним и празнината, защо този паметник се намира там и каква е ролята на личността, на която е посветен.

Още в ранните училищни години бързо научаваме, че едни от най-будните радетели за освобождение са родом от Подбалкана. Героят на днешния ни разказ също не прави изключение. На 5 май 1840 г. в града на Христо Ботев, Калофер, се ражда Лазар Йовчев – светското име на екзарх Йосиф, което биха разпознали единствено най-големите любители на българската история. Останал сирак на невръстна възраст, едва на пет години, грижите за неговото отглеждане са поверени на неговата сестра. Споменавайки, че е роден в града на Христо Ботев, е редно да отбележим и един ключов факт от живота на екзарх Йосиф. На младия Лазар учител ще бъде даскал Ботьо Петков, бащата на поета. Връзката между двамата е изключително силна, като Лазар, дори става негов помощник. Множеството прекарани часове с Ботьо ще окажат своето влияние при оформянето на родолюбивия мироглед на Лазар Йовчев.

В Калофер имало и знатни и по-заможни българи, които освен мисълта за собственото си благополучие, подобно на братята Евлоги и Христо Георгиеви от близкото Карлово, помагат и за образованието на по-будните свои съграждани. Тази помощ среща и Лазар. Изпратен е да учи във прочутия Френски колеж в Цариград, а няколко години по-късно му е помогнато и да замине за Париж, където завършва в Юридическия факултет на Сорбоната. Завръща се в Истанбул, където започва да работи в Централния търговски съд, като допълнително се подпомага и с извършването на преводи заради отличното му владение на френски, руски, турски и гръцки.

Солидното му образование, както и добрите отзиви от начина му на работа, водят до неговото поканване да стане секретар на Смесения екзархийски съвет. Екзарх Антим I го замонашава, като му дава името Йосиф, а негов кръстник става Натанаил Зографски. Без духовно образование но с огромно желание Йосиф започва да спомага за по-добрата организация на българската църква. Избран е и да управлява Видинската епархия, а една година по-късно бива ръкоположен и за Ловчански митрополит. Наред с юридическото образование, с владеенето на чужди езици, вече се прибавя и значителен духовен опит. Затова и неговата кандидатура за български екзарх в Истанбул бива приета без никакви възражения.

В наши дни трудно може да си представим как един човек на тридесет и седем години ще бъде начело на толкова значима институция. Но екзарх Йосиф се справя със своята задача повече от успешно. Още от встъпването си в длъжност заявява своята цел – да спомогне за обединяването на българското население. Цел, от която не се отклонява по време на целия си жизнен път. Често му се налага да провява своите дипломатически качества, особено при защитаването на правата на българите от Македония и Одринска Тракия. Екзарх Йосиф ще остане известен и с откриването на Българската духовна семинария в Цариград, както и с полагането на първия камък на Желязната църква. След близо четиредесет години начело на Българската екзархия влошената политическа обстановка води до изгонването на всички български църковни водачи от Македония и Одринска Тракия. Завършва земния си път в София на 20 юни 1915 г. , като е погребан до църквата „Света Неделя“.

Стигаме до 2018 година. На 28 октомври българската общност в Истанбул заедно с църковното настоятелство тържествено открива бюст-паметник на екзарх Йосиф в двора на Дома на Българската екзархия, сграда, която е закупена именно от него за целите на българската църква през 1907 година. Самият бюст е изработен от скулптора Неджми Мурад, изселник от България.

Къде се намира

Паметникът на екзарх Йосиф се намира в двора на Българската екзархия в Истанбул с адрес Merkez, Abide-i Hürriyet Cd No:70, 34381 Şişli/İstanbul, Turkey.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.