Църквата „Свети Иван Рилски (Паралово)

Време за четене: 2 минути

Високо в Краището

Едно от първите места, с които започнах моите пътешествия по българските следи, беше в близкия до Кюстендил град Босилеград. Още си спомням вълнението да видя български паметник в чужда държава. Няколко пъти след това посетих отново града, винаги добре приет от местната родолюбива българска общност. При последния ми престой реших, че е крайно време да обърна малко внимание и на близките села. На няколко километра се намираше огромната по своите мащаби църква „Света Троица“ в село Извор. Денят беше дълъг и реших да отида и до планинското село Паралово.

Разположено високо в планината населението на Паралово наброява малко повече над стотина души. Няма да ви учуди и, че пътят до него не беше в най-доброто състояние. Асфалт изцяло липсваше, а образувалите се коловози представляваха доста голямо предизивикателство. Едва пет километра ме деляха от близкия Босилеград, но времето ми за изминаване беше една идея по-бързо, отколкото ако бях тръгнал пеша. Самото селце Паралово се е намира на изключително панорамно място. Бързо разбирам, че всяко едно мъчение за моя автомобил си е заслужавало. Разкриват се прекрасни гледки – намирам се в планина, носеща името Мусул, но известна и с по-цветущото – Бесна кобила. Отвсякъде съм заобиколен от любимите ми за изкачване планини от Краището. Тази красива природна панорама е прекъсната от нещо сътворено от човешка ръка -поредната българска следа, която щях да посетя – църквата „Свети Иван Рилски“.

През 2007 г. българската общност решава да инициира построяването на църква в малкото селце Паралово, което до този момент не разполагало със свой религиозен храм. Идеята е подхваната от йеромонах Йоан, известен със светското име Занко Станойков, възпитаник на Софийската духовна семинария. Парични средства са дарени от Софийската света митрополия и от местни българи. Иконостастът е дарен от Светия синод, храмовата камбана, тежаща 207 кг. – от Пловдивския митрополит Николай. По стара балканска традиция строежът на църквата не минава и без традиционните скандали и взаимни обвинения. Така се стига и до 2012 г., когато след неколкократни отлагания църквата „Свети Иван Рилски“ е осветена. Избраната дата е 31 август, която ще се превърне и в храмов празник.

Къде се намира

До църквата „Свети Иван Рилски“ в село Паралово се достига по петкилометров,криволичещ в планината черен път. Веднага при навлизането в селото ще видите и разположената на близък хълм църква.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.