Добрин Петков – диригентът от Дрезден

Време за четене: 2 минути

Дрезден – един от най-впечатляващите градове в Германия. Разрушен напълно през Втората световна война, след нейния край той е изцяло възстановен. Посещавайки го, няма как да не се впечатлите от бароковия дворец „Цвингер“, от катедралата „Фрауенкирхе“ или от някои от намиращите се в него над петдесет музея. А за да ви остави този град още по-дълбока следа, ние ще ви дадем още една причина – в него е роден и един от най-добрите ни диригенти – Добрин Петков.

Добрин Петков се ражда в Дрезден около двадесетина години преди унищожителните бомбардировки над града. Точната дата е 24 август 1923 година. Причината да се роди именно там са здравословните проблеми на неговото семейство и опитите да се излекуват. Семейство, чиято биография сякаш предопределя и бъдещата такава на Добрин Петков. Баща му – Христо Петков, завършва право и музика във Франция, но прибирайки се в България, започва да се занимава с цигулкова педагогика. Майка му пък, Цветана Зографова – Петкова, изучава пеене във Виена, а след завръщането ѝ в България става примадона в Оперетния театър в София.

Бащата на Добрин Петков започва първите уроци по музика със сина си, когато малкият Добрин е едва на четири години. И, макар да ни се струва, че тази възраст е прекалено ранна за започване на сериозни занимания, то талантът и усилията бързо дават резултат. Когато е на дванадесет години Добрин Петков дирижира две детски опери – „Сватбата на Мишока Мики“ и „Иванко“ в София и в Белград. Постига впечатляващ успех – провъзгласен е за почетен член на Белградската опера, на чиято сцена ще изнесе съвместен концерт с Панчо Владигеров.

Въпреки шеметното начало на музикалната му кариета Добрин Петков знае, че има още много да се учи. За целта прекарва две години в Лондон, където завършва в Кралски колеж по музика. При завръщането му в България е призован за военна служба и се включва във Втората световна война, в която е ранен. Но и този драматичен период от неговия живот няма да спре музикалния му устрем. След края на войната завършва Държавната музикална академия в София.

Първото място, в което Добрин Петков ще започне да си изкарва прехраната като диригент е Русенската опера. В нея той прекарва пет години, като за този период дирижира 143 опери и над 100 концерта. Следва период в Пловдив, където е диригент в Пловдивския държавен симфоничен оркестър. Истинският си талант ще развие при оставането му за постоянно в София. Той става главен диригент на не едно, а на две места – в Софийската държавна филхармония и в Софийската опера. И, докато във втората се отказва от заплатата си, то с Филхармонията успява да обиколи редица страни – Бейрут, Дамаск, Гърция, Италия, Франция, СССР.

В последните си години Добрин Петков подпомага многократно българските орекстри зад граница, както и участва в редица турнета с Пловдивския държавен симфоничен оркестър. Един от българските диригенти, оставили най-голяма следа в родината си и с гастролите си по света, умира на 10 февруари 1987 г. в София. Можете да се поклоните пред неговото дело:

  • В Училището за музикално и танцово изкуство в Пловдив, което е кръстено на него.