Стар Бешенов, Румъния

Време за четене: < 1 минути

Банатските българи – общността, която зае трайно място в сърцето ми. Още по време на проучванията ми на българските обекти в Банат успявах да доловя гостоприемността и добротата им. На 12 август 2017 година като част от честванията на празника на Стар Бешенов беше включено и представянето на нашата книга, като самото събитие се състоя в обекта, който бяхме описали – Музеят на българското малцинство в Стар Бешенов.

Бих искал да отбележа един изключително докосващ за мен момент – карах бавно по улицата на път за мястото на представянето ни, когато видях една възрастна жена да кара бавно колело под сипещия се дъжд. Каква беше изненадата ми, когато видях тази жена да влиза в Музея повече от един час преди представянето – бързала, за да успее да си вземе книга, в която да прочете за родното си място…

Музеят на българското малцинство беше изпълнен до краен предел. Имахме възможност да се запознаем с хората, които успяват да съхранят културната идентичност на банатските българи – Павел Велчов (директор на Културния дом в Стар Бешенов), кметът на селото – Боно Кукалан, а наш домакин и водач, оказал неоценима подкрепа при цялата организация и престой, беше Светлана Караджова – председател на Фалмис – Дружеството на банатските българи в България.