Катя Стоянова – оперната певица от Болград

Време за четене: 2 минути

Болград е едно от най-значимите места в българската история. Разказвали сме ви вече за Болградската гимназия, както и за някои от нейните възпитаници – генерал Данаил Николаев, Александър Теодоров – Балан, Александър Малинов. А днес ще се обърнем към изкуството, за да разкрием и историята на една от първите жени в българската опера – Катя Стоянова.

Катя Стоянова се ражда в основания от български преселници Болград на 1 ноември 1877 година. Нейните родители са любители музиканти и успяват да спомогнат тяхната дъщеря да постигне това, което те не са успяли – да се занимава професионално с музика. За целта събират средства и така Катя Стоянова заминава да се учи сред едни от най-добрите за времето си вокални педагози във Виена, Дрезден и Мюнхен.

Малцина са личностите, за които сме ви разказвали, които са заминали за чужбина да се учат и не са се завърнали в България. Катя Стоянова също не е изключение от това правило. Факт, който е все по-рядък в наши дни, заради което е важно и да бъде отчетен. След като се е учила при най-добрите, Катя Стоянова за първи път пристига в своята прародина. Тук тя се присъединява към друга личност, оставила следа в българската опера, чиято история ви разказахме наскоро – Константин Михайлов – Стоян. Заедно с него те започват турне из България и така поставят основите на оперното изкуство в страната ни.

Операта едва прохожда в България и е немислимо човек да може да си изкарва прехраната само с участие. Това кара Катя Стоянова да започне работа като гимназиална учителка по пеене, но не къде да е, а в първото музикално училище в България – днешното музикално училище „Любомир Пипков“. Заминава отново в Мюнхен, за да се специализира. При завръщането си в България вече притежава достатъчно знание, както и желание да развива музикалното изкуство. Основава дамски хор към читалище „Славянска беседа“, с когото участва в редица благотворителни прояви, за което е и е наградена с орден „За гражданска заслуга – I степен“. Въпреки, че се посвещава на това да учи другите, Катя Стоянова не изостава и певческите си изяви, като взима участие в редица представления на Софийската опера.

Катя Стоянова умира на 26 януари 1956 година в София. Нейното име ще останен в историята ни като това на първата жена в българската опера.