Петър Увалиев – дипломатът творец

Време за четене: 3 минути

Български интелектуалец от втората половина на XX век, дипломат, продуцент, режисьор, писател. Роден в София, но оставил ярка следа в сърцето на Великобритания, където намира и смъртта си в един от най-престижните квартали на Лондон – Челси. Днес ще ви разкажем историята на човекът успял да съвмести всички тези длъжности – Петър Увалиев.

Често чуваме израза – „Крушата не пада по-далеч от дървото“. Едва ли има изречение, което да опише по-добре детството на родения на 12 януари 1915 г. в София Петър Увалиев. С дядо, говорещ свободно пет езика и работещ като адвокат, с баща роден в Цариград и учил в Швейцария и Германия. С майка, възпитаничка на Екатерина Каравелова и учила във Франция, стигнала до поста директор на първото училище в София – „Иван Денкоглу“. Следвайки семейната традиция младият Петър също се сдобива със солидно образовние. Първоначално учи в италианското училище „Алесандро Мацони“ в София, а след това се премества в небезизвестния френски колеж „Свети Августин“ в Пловдив.

Завършва право в Софийския университет и веднага постъпва на работа в Дирекцията по печата при Министерството на външните работи. Отличава се с владеенето на редица чужди езици – английски и немски, старогръцки и латински, испански, френски и италиански. Намира време и да реализира своите литературни увлечения – пише стихове, поставя пиеси, както е и сред пионерите на първите предавания на Българското национално радио.

Човек с богата обща култура, владееш основните западноевропейски езици и завършил право – Петър Увалиев съчетава в себе си определението на дипломат. Това е и попрището, в което решава да продължи да се развива. Започва работа в Рим в българската легация, но заради политическата обстановка покрай Бенито Мусолини се налага да се завърне в България. Скоро отново е на път – заминава за Лондон, където през 1945 г. е назначен за втори секретар на българската легация.

Следващите няколко години ще бъдат преломни за него – българската държава решава да го изпрати в Прага, но той отказва и подава молба да остане да работи във Великобритания. В резултат на нежеланието му да последва дадените заповеди, вратите му към България са затворени и е обявен за „невъзвращенец“, получава и присъда за лишаване от свобода в срок от пет години, ако се завърне в България.

Тези щрихи от биографията на Петър Увалиев ще се окажат ключови при следващите етапи от неговия  живот. Установя се в Лондон, спечелва си име като критик в българската редакция на ББС и изиграва основна роля при привличането на Георги Марков за редактор в ББС. Прави и своия творески дебют в киното, където работи с Джордж Бърнад Шоу, съпродуцира филма „Милионерката“ с участието на София Лорен. Именно в ролята си на продуцент той ще създаде своето име в киноиндустрията, помагайки за реализирането на филми като „Диаманти за закуска“, „Съдебна грешка“, „Непознат вкъщи“ и други.

Заради своите заслуги Петър Увалиев е избран за вицепрезидент на Международната асоциация на изкуствоведите и е председател на журито на Биеналето в Риека. С таква кариера и със злощастната съдба да бъде избран за „персона нон грата“ в България, лесно можем да си помислим, че Петър Увалиев ще забрави своята родина. Оставяйки българска следа на Острова, той не забравя своите корени – автор е на над 4 500 емисии на български език на различни културни теми.

Спомага и за досега на чуждестранния читател с имена от българската литература – превежда на испански и френски език творчеството на Пенчо Славейков, на Елисавета Багряна и много други.  Петър Увалиев продължава да работи за българската култура, дори далеч от своята страна, няколко години преди смъртта си с оглед неговите неуспорими заслуги българското гражданство му е възстановено. Умира на 11 декември 1998 г. в Лондон, Великобритания, но е погребан в София, в Централните софиийски гробища, където можете да отдадете почит на големи български дипломат, преводач и филмов продуцент.