Църквата „Св.св. Кирил и Методий“ (Будапеща)

Време за четене: 2 минути

С вяра далеч от родината

Решавате да посетите една от най-красивите столици в Централна Европа – Будапеща. Съставяте си списък със задължителните места, които да видите – парламентът, кралският дворец, Площадът на героите, Рибарският бастион. Забележителностите следват една след друга, но нещо в този списък ми липсва и е време да ви го предложа – няма как да е пълен без поредната българска следа. Този път това ще е храм от началото на тридесете години на миналия век – българската църква „Св. св. Кирил и Методий“.

Българските преселници в Унгария се заселват в страната в два основни периода. Първият от тях – през XVII век след потушаването на Чипровското въстание, когато големи групи пристигат в Банат. Вторият от тях е в края на XIX и средата на XX век., когато подтикнати от икономически причини в районите на Будапеща, Сегед и Мишколц се установяват стотици български градинари. Не една и две са чешмите, които увековечават тяхното трудолюбие и роля в развитието на земеделието на страната. За най-красивия техен паметник в Будапеща – чешмата в район Зугло, вече сме ви и разказвали.

Всяка голяма българска общност в чужбина се характеризира с това, че скоро след установяването си се стреми към построяването на своя църква и на свое училище – например, красивият храм във Винга или пък Болградската гимназия. Българската православна църква в Будапеща е основана на 27 май 1916 г. Две години по-късно е построен и скромен параклис, който скоро се оказва тесен за придошлите българи.  В началото на тридесете години на миналия век организиралите се в Дружество на българите в Унгария започват да работят активно върху идеята да бъде изграден български храм в унгарската столица. Общината подарява парцел, на който да бъде построена църквата в квартал „Ференцварош“, известен с множеството български градинари, които го населявали. Българската общност осигурява изцяло финансирането на строежа. За целта са събрани 70 000 унгарски пенгьо.

Основният камък на църквата „Св.св. Кирил и Методий“ е положен на 31 май 1931 г. Проектът е възложен на един от най-значимите унгарски архитекти – Аладар Аркаи. При съставянето на плана за нея Аркаи черпи вдъхновение от катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София, както и от Бачковския манастир. След близо година българската църква е и официално открита. Столицата Будапеща се сдобива с единствения храм, построен във византийски стил – трикорабен, с голям купол. Църква, която вече над седемдесет години обединява българската общност не само в града, но в и цяла Унгария.

Къде се намира

Българската църква „Св.св. Кирил и Методий“ в Будапеща се намира във Ференцварош, на няколко километра от центъра на града. Адресът ѝ е Vágóhíd u. 15. , Budapest, Hungary, като лесно може да бъде забелязана от далечината.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.