Плочата на св. Иван Рилски (Естергом)

Време за четене: 3 минути

Кралският страх от мощите на светеца

Естергом е град, който от Х до ХIII век е столица на Унгария. В него се намира и най-голямата катедрала в страната. Причината да го посетя е малко известната информация, че там са били отнесени от унгарския крал и мощите на св. Иван Рилски. Още една българска следа и то в сърцето на Европа – нямах нужда от втора покана при открилата ми се възможност да я проуча.

Ако погледнете картата на Унгария, ще видите, че Естергом се намира изключително близко до Будапеща. За да бъдем по-точни – на малко под петдесетина километра. Но дистанцията е подвеждаща. По пътя няма кой знае какви изкачвания, но ще влизате от селце в селце и така цялото пътуване би ви отнело около един час. Скоро ще разберете, че всяка отделена минута си е заслужавала. Далеч преди да стигнете до самия Естергом, ще видите една сграда, която доминира градския пейзаж – Базиликата на Естергом.

Маджарите се заселват в Естергом в края на XIX век. Първата знатна особа, която ще избере града за своя резиденция, е принц Геза. В нея ще се роди и първият крал на Унгария – свети Стефан I Унгарски. Оттогава Естергом е избрана и за столица на Унгария, крал Стефан е кръстен и приема католицизма. Акт, чрез който Кралство Унгария се присъединява към католическия свят, а седалището на Католическата църква на Унгария и до наши дни се намира в Естергом.  Необходимо е новата столица да бъде добре укрепена. Построява се крепост с високи крепостни стени, които в комбинация с това, че са разположени на върха на хълм, допълнително да затруднят евентувалните вражески нападения. Според историците през този период градът отбелязва значителен икономически разцвет. Търговията процъфтява, като една от причините е, че Естергом е разположен на брега на река Дунав.

Естергом е столица на Кралство Унгария вече малко повече от век. Новият крал се казва Белла III. Любопитен факт е, че първоначално е бил наследник на византийския трон заради годежа си с дъщерята на императора – Мария Комнина. Възможност, която трае доста кратко – императорът се сдобива със син, а годежът е развален. Братът на Белла III по това време пък е крал на Унгария. И както често се случва в тези времена – направен е опит за отравяне. Опит, който е успешен. Така вместо на трона на Византия, Белла III се изкачва на трона на Унгария. Дава клетва да не напада Византия, но тази клетва отпада в мига, в който умира Мануил I Kомнин. Нарушение, което се материализира в завладяването на Белград, Браничево и до достигането на Средец. По това време в ротондата „Св. Георги“ са се пазили мощите на св. Иван Рилски, които биват взети от императора с цел да му помогнат за по-успешното управление. Така мощите на българския светец се озовават в Естергом. Може би и до ден днешен те щяха да са там, ако архиепископът на Унгария не беше изразил съмнение в тяхната сила. Съмнение, което според легендата води до неговото онемяване, което продължило докато не поискал прошка. Уплашен за бъдещето на своето управление Белла III връща мощите обратно в Средец.

В наши дни българската общност в Унгария е изградила далеч по-добри взаимоотношения със своя унгарски домакин. Взаимоотношения, които всяка година се отбелязват и с Деня на българо-унгарското приятелство. За дата е избрана 19 октомври. Причината – на този ден българската православна църква почита св. Иван Рилски. Официалното начало на отбелязването на Деня на българо-унгарското приятелство става именно с откриването на плочата на св. Иван Рилски в Базиликата на Естергом на 19 октомври 2016 г.

Къде се намира

Плочата на свети Иван Рилски се намира в Базиликата на Естергом – Szent Istvan ter 1 (площад свети Стефан). Веднага след като влезнете в нея, продължавате двадесетина метра и ще се изправите пред поредната българска следа.

Travelers' Map is loading...
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.