Таня Масалитинова – от Прага до „Аскеер“

Време за четене: 2 минути

„Заслужил артист“, „Народен артист“, Орден „Стара планина“, „Аскеер“ за цялостен принос към българския театър. Това са отличията, които седят до името на днешната ни героиня. Към тях ще прибавим и завидното ѝ творческо дълголетие от 1946 г. до осемдесет и четири годишна възраст. Днес ще ви разкажем историята на актрисата Таня Масалитинова.

Фактът, с който ще започнем разказа ни за голямата ни актриса, ще ви изненада. Тя е родена, не къде да е, а в столицата на тогавашна Чехословакия.  В Прага на 2 септември 1921 г. проплаква за първи път дъщерята на Николай и Екатерина – и двамата, занимаващи се с театър и затова, намиращи се в града. В Прага младото семейство ще прекара едва четири години преди да се премести в София – градът, с който Таня Масалитинова ще свърже целия си живот.

В спомените си разказва, че като малка възпитанието ѝ е било предимно поверено на баба ѝ. Таня Масалитинова завършва гимназия за чужди езици и се записва в Художествената академия. Един скандал с нейния учител там я кара да напусне Академията и да стане част от  Държавната театрална школа. Нейният баща Николай Масалитинов пък е смятан за родоначалник на съвременната театрална школа в България. Изповядащ веруюто, че дете на добри артисти трудно намира същото признание, той бил първоначално против желанието на дъщеря си да се занимава с театър, но съвсем скоро с изявите си тя ще го убеди, че виждането му е било погрешно.

Таня Масалитинова постъпва в Народния театър „Иван Вазов“ през 1946 година и ще остане част от неговата трупа цели четирдесет и три години, когато е пенсионирана. През годините взима участие в десетки представления, най-известните сред които са в „В полите на Витоша“, „Чайка“, „Бягтството“. Снима се и в редица телевизионни новели, както и в пълнометражни филми. В „Сбогом, приятели“, „Рицар без броня“ и „Черните ангели“ са сред най-известните въплъщения.

Споменахме, че тя е пенсионирана през 1989 година, но това съвсем не значи, че тогава приключва нейната творческа дейност. Активната ѝ кариера ще продължи още шестнадесет години. Акостира на сцените на театър „Сълза и смях“, театър „199“, както и по сцените в провинцията.

Творческото дълголетите на Таня Масалитинова може да бъде илюстрирано най-добре от написаната специално за нея и Славка Славова пиеса от Валери Петров – „Театър, любов моя“:

„Да, откакто се помним, ний кръжим и се гоним

в един таен, безкраен и велик маскарад…”.

Голямата българска актриса Таня Масалитинова умира на 31 май 2014 година. Любовта ѝ към сцената е пример за поколения млади и стари артисти. Можете да се поклоните пред делото ѝ:

  • На паното с нейните отпечатъци на Стената на славата на Театър 199.