Христо Динев – актьорът от Леринско

Време за четене: 2 минути

Моето квартално кино и едно от любимите места за прекарване на време беше кино „Изток“. Място, което вече повече от десетилетие е изместило културните с хранително-вкусовите прищевки на посещаващите го. Наскоро случайно ми попадна филмът „Един снимачен ден“, а за моя радост почти през цялото време действието се развиваше пред киното. В главните роли бяха Апостол Карамитев и Гинка Станчева, но сред цялата плеяда от актьори, имаше и един, който заслужава да намери своето място и на страниците на Българската следа. Днес ще ви разкажем за един от символите на Варненския театър – Христо Динев.

На четиредесетина километра от град Лерин се намира село със звучното име Пътеле. В началото на миналия век то е попадало в пределите на Османската империя, а в наши дни – на южната ни съседка Гърция. На 15 октомври 1900 година в него се ражда и Христо Христов Динев. Както и много други българи в района, той решава да поеме по пътя към своята родина. И така, младият Динев се озовава във Варна, град, който ще се окаже ключов за по-нататъшната му биография.

Започва да играе във Варненския театър на доста ранна възраст. Едва деветнадесетгодишен той има щастието да бъде сред избраните лично от Стоян Бъчваров. Христо Динев ще придобие още опит и в театрите в Пловдив, Русе, Бургас и София. Ще прекара и един сезон в театъра в Скопие, докато Вардарска Македония се намира в пределите на царството ни. В театъра Христо Динев ще изиграе ключови роли в редица представления от българската и световната класика. Ще споменем някои от тях – той е Странджата в „Хъшове“, Вилхелм Тел в едноименната пиеса на Шилер, Гунчо Митин – в „Албена“ на Йордан Йовков.

Едно от най-значимите списания в периода между двете войни е хумористичното „Българан“. Тиражът му достига до бройка, която в наши дни, дори ни се струва немислима за постигане – 8 000. За влиянието му можем да съдим и по имената, които са сред неговите редактори – Христо Смирненски, Йордан Стубел, Александър Божинов, Райко Алексиев, Тома Измирлиев. Един от хората, които намират място по страниците му със своите разкази е и Христо Динев. Христо Динев започва своя път в киното през 1952 година. Записва участие в над двадесет филма. Освен споменатия „Един снимачен ден“, можем да го видим и в „Хитър Петър“, „Ивайло“, „На всеки километър“, „Тихият беглец“ и други.

Христо Динев успява да предаде страстта си към театъра и на своето семейство – неговите дъщеря, зет и внучка също остават своите имена в това изкуство. Едно от най-големите имена на културния живот на Варна умира на 21 февруари 1977 г.

Можете да го почетете, като:

  • Прочетете неговите мемоари „Пътешествие по суша и вода“;
  • Преминете по кръстената на него улица в морския град.