Александър Малинов – многократният министър-председател

Време за четене: 2 минути
Александър Малинов

Александър Малинов – първата асоциация, която изниква в ума на повечето хора при споменаването на това име е един от най-натоварените софийски булеварди. Но зад него се крие един ярък политик, пет пъти министър-председател на България.

Малинов е поредният бележит представител на бесарабските българи. Роден е на 3 май 1867 година в Пандъкли на територията на тогавашната Руска империя. Неразривната връзка – бесарабски българин – Болградска гимназия – значима личност в българската история, е спазена и при него. И той завършва Болградската гимназия, а впоследствие право в Киев.

Пристигайки в България, Александър Малинов работи като съдия, прокурор и адвокат в Пловдив. В съдебното си поприще Малинов има нелеката задача да е прокурор в процеса срещу убийците на Стефан Стамболов. Влиза в политиката като част от Демократическата партия, като Петко Каравелов, дори го обявява за свой наследник.

Не една и две са заслугите на Александър Малинов за политическия живот на България, но със сигурност постижението, с което трябва да бъде запомнен, е че написва Манифестът за обяваването на Независмостта на България. Любопитното в случая е, че написването на този значим акт се извършва „на коляно“ във влака на път за обявяването й във Велико Търново. По време на тържественото прочитане на Манифеста в църквата „Свети Четиредесет мъченици“ Александър Малинов приветства княз Фердинанд и го помолва да приеме титлата „български цар“, с която започват да се обръщат към него от този момент.

Дълголетието при участието на Александър Малинов в политическия живот на България не винаги е белязано с положителен оттенък. Например, по време на управлението на Александър Стамболийски Малинов се противопоставя открито на репресивния подход на водача на земеделците и в резултат на това прекарва близо година в затвора в Шумен. По никакъв начин, обаче Александър Малинов не се отклонява от политическите си възгледи, при които винаги се е водил от това да прави и следва това, което ще е добре за България.

Александър Малинов остава в политиката до последния си дъх. Намира смъртта си по време на предизборно събрание на 20 март 1938 година в София. Александър Малинов ще бъде запомнен в историята като политикът, който е бил най-много пъти министър-председател на България и като човекът написал Манифеста за обявяването на Независимостта на България.

Две са местата, на които може да отдадем почит на Александър Малинов:

  • Експозицията в родната му къща в Пандъкли (Ореховка) в близост до Болград, Украйна
  • Гробът му в Централните софийски гробища.