Добре дошли на bgsleda.com !

Честит 1 ноември! На тази дата се навършват точно три години след като с Теодор Борисов получихме наградата „Будител на годината“ за книгата ни „50 места от българската история отвъд България“. За този период успях да се срещна с много представители на българските общности в чужбина и да събера много нови обекти. Затова и предлагам на Вашето внимание моите близо 40 000 километра по българските следи в Европа. Всяка седмица ще ви предлагам по един нов обект с пълната информация за него. Към всеки един от тях ще можете да откриете и Google Maps упътване как да го достигнете, защото, повярвайте ми, това не винаги е била най-лесната задача. Не пропускайте и БГ Следа Подкаст, в който ще ви срещна с пътешественици, представители на българската диаспора в чужбина и хора, прославили родината ни отвъд границите й.

Приятно пътешествие по българските следи в Европа!

С уважение,

Светослав Марков

Езиковедът от Щип

Един от най-изтъкнатите български езиковеди и пламенен защитник на съдбата на бежанците от Тракия и Македония. Научете повече от новата ни статия за Любомир Милетич. Приятно четене !

Вижте Повече »

Даскалетина от Ресенско

Завършил духовната семинария в Киев, учител в Солунската гимназия, пръв председател на Македонския комитет. Научете повече от новата ни статия за Трайко Китанчев. Приятно четене !

Вижте Повече »

Будителят от Банат

Кой е човекът, превел редица учебници и книги и един от основоположниците на книжовността на банатските българи? Научете повече от новата ни статия за Леополд Косилков. Приятно четене !

Вижте Повече »

Честит 3 март!

Честит 3 март! Пазете и бъдете горди с българското! Научете за Санстефанския мирен договор и как да достигнете до мястото на подписването му в новата ни статия. Приятно четене !

Вижте Повече »

Революционерът от Буджак

Николаев, Бердянск, русенския затвор…Koй е човекът, който винаги ще успява да се завърне и продължи към своята голяма цел – освобождението на България? Научете повече в новата ни статия за Михаил Греков. Приятно четене !

Вижте Повече »

Виенската „Саломе“

Провокативна, но изключително талантлива, коя е жената прославила България по оперните сцени и получила признание лично от Рихард Щраус? Научете повече от новата ни статия за Люба Велич. Приятно четене !

Вижте Повече »